Annonse
Hjem Nyheter Nissan vil lese tankene våre

Nissan vil lese tankene våre

Dette høres faktisk litt skummelt ut. Nissan vil nemlig lese av hjernen vår for den optimale kjøreturen.

Hollywood har for lengst gitt oss diverse skremmende scenarier på hva som kan skje når den kunstige intelligensen (AI) overgår menneskets hjerne, og vi husker både Terminator og Matrix som tegnet dystre framtidsbilder.

Så det høres unektelig litt skremmende ut når Nissan presenterer sin Brain-to-Vehicle (B2V)-teknologi til bruk i selvkjørende biler. På norsk kan dette oversettes med «hjerne-til-bil», og i det ligger det å tolke hjernesignalene til sjåføren.

Ok, vi dro det kanskje litt langt med den Hollywood-sammenlikningen. Dette sier Nissans konserndirektør Daniele Schillaci:

‒ Når folk flest tenker på autonom kjøring, har de en veldig upersonlig visjon om framtiden, hvor mennesker gir fra seg kontrollen til maskinene. Likevel gjør B2V-teknologien det motsatte, ved å bruke signaler fra sin egen hjerne til å gjøre kjøreturen enda mer spennende og hyggelig.

Saken fortsetter under Annonsen

Vi er kanskje ikke helt overbevist, men det hjelper kanskje med en litt mer forklaring rundt B2V.

Enkelt fortalt fungerer systemet slik at bilens AI tolker signaler i hjernen til den som kjører, og vil deretter reagere på signalene.

Så om du som sjåfør tenker: «Burde kanskje ha kjørt litt fortere her?» så kan bilens AI plukke dette opp.

Det skjer faktisk så lynraskt at bilen på en måte forutser hva du tenker, og vil gasse på før du for gjort deg ferdig med tanken. B2V skal ifølge Lucian Gheorghe hos forskningsavdeling i Nissan reagerer 0,2  til 0,5 sekunder raskere enn et menneske.

Dette skal altså skje i sammenheng med selvkjørende biler, og dekodingen av hjernesignalene skal gi deg en bedre kjøreopplevelse.

Vi snakker da om kjøring i manuell modus ‒ en selvkjørende bil i full automatikk vil ikke trenge å gjøre dette.

B2V vil scanne hjerneaktivitet, og «lære seg» opp til å tolke signalene og reagerer deretter. Det vil altså gasse på akkurat på samme tid som du planlegger, eller svinge når du planlegger å gjøre det.

Den er altså en slags usynlig hjelper, og skal sørge for at kjøreturen går ende mer sømløst og lettere enn om du har ført bilen helt på egen hånd.

Denne teknologien er ikke noe ville greier som kanskje vil komme om 30 år. Nei, Nissan skal faktisk vise fram B2V på motorshowet CES i Las Vegas, som starter denne uka.

Dit har de også tatt med seg konseptbilen IMx, en helelektrisk crossover SUV som de også tidligere har vist fram. Denne har autonome kjøreegenskaper, har plass til fire og et dreiemoment høyere enn sportsbilen GT-R.

Og selvsagt vil de også vise fram den nye generasjonen av Leaf som snart ruller for fullt ut av produksjonslokalene.

Nissan sier dog ingenting om når de ser for seg B2V-teknologien i vanlige biler, og demonstrasjonen i Las Vegas gjøres via en kjøresimulator.

Se video øverst for hvordan B2V fungerer.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker