Hjem / Nyheter / Nissan innrømmer utslippsjuks
Nissan innrømmer juks rundt utslippstall. (Foto: Nissan)
Nissan innrømmer juks rundt utslippstall. (Foto: Nissan)

Nissan innrømmer utslippsjuks

Nissan-aksjen falt nesten 5 prosent mandag da bilprodusenten annonserte at de hadde nyheter rundt utslippsaken som har rullet siden oktober. Og investorene traff godt på sine antakelser.

Tilbake i oktober ble Nissan tvunget til å tilbakekalle hele 1,2 millioner biler som er levert til det japanske markedet de tre siste årene. Grunnen var at produsenten hadde brukt uautoriserte teknikere til å godkjenne nye biler.

Annonse

På toppen av dette klarte de å rote det til nok en gang da de tok affære da interne undersøkelser avdekket dette i september i fjor. Da ansatte de flere personer som ikke var kvalifisert til å godkjenne nybiler.

Nissan var raskt ute og prøvde å slokke brannen ved å si at de skal til bunns i saken, og innledet en intern etterforskning av skandalen.

Mandag brifet de myndighetene om hovedfunnene i disse, og innrømmer juks.

De opplyser at testene rundt utslippene og drivstofforbruket ble gjennomført ulikt den offisielle testmetoden, og at sluttrapportene inneholdt verdier fra disse feilaktige testene.

I klartekst betyr dette altså at de har manipulert sluttrapporten på bilene.

Annonse

«En fullstendig og omfattende undersøkelse av fakta inkludert hvordan og bakgrunnen for den feilaktige oppførselen, er underveis», melder Nissan.

Produsenten sier at de nye testene viser at samtlige bilmodeller er innenfor det japanske sikkerhetsreglementet, foruten Nissan GT-R. De har også rettet opp tall rundt drivstofforbruk og utslippstall, og hevder nå at all data på samtlige modeller viser korrekte tall.

Nissan sier at de nå har innført nye rutiner slik at dette ikke skal skje igjen.

Flere store produsenter har blitt tatt for å jukse med utslippstall, og verst har det gått utover Volkswagen. I 2015 ble det avslørt at bilene hadde en jukseprogramvare som senket utslippstallene til dieselbilene, og i etterkant har de fått bøter på flere hundre milliarder kroner ‒ senest en bot på 9,4 milliarder kroner av tyske myndigheter i forrige måned.

Flere av de tidligere sjefene i Volkswagen-gruppen er fortsatt under etterforskning, og flere av lederne har også blitt avsatt den siste tiden.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

En ny lynladestasjon er åpnet i Tyskland, og denne leverer 450 kW. (Foto: BMW)

100 km rekkevidde på under 3 minutter

BMW og Porsche har satt opp den aller første lynlade-stasjonen i prosjektet FastCharge, og her …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *