Annonse
Hjem Nyheter Nå venter det prikker for mobil-synderne

Nå venter det prikker for mobil-synderne

Over halvparten av bilførerne sier at de bryter loven og bruker håndholdt mobil mens de kjører. Nå utvides straffen for dette med prikker i førerkortet.

I 18 år har det vært ulovlig å bruke håndholdt mobil mens man kjører, men svært mange gir ganske enkelt blaffen. For i en fersk undersøkelse utført av Infact på vegne av Continental Dekk svarer kun 44 prosent at de ikke har brukt håndholdt mobil mens de har kjørt bil, noe som betyr at over halvparten bryter loven.

Denne sier at man kun har lov til å starte opp, gjennomføre og avslutte en samtale under kjøringen når mobilen er håndfri eller er plassert i en holder. Holderen skal være montert i umiddelbar nærhet av rattet og så nært førers ordinære synsfelt under kjøring som praktisk mulig, med mindre holderen er en integrert del av kjøretøyets originalinnredning.

‒ At nesten 60 prosent bryter loven er bekymringsverdig. Hos Continental jobber vi med en Vision Zero, som har et mål om null ulykker, dødsfall og skadede i trafikken. Det er ikke sikkert teknologi alene kan gjøre at vi oppnår denne visjonen. Også holdningsendring må til, og da er dette skremmende tall, sier produktsjef hos Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

Blir du tatt for ulovlig bruk av mobilen vanker det i dag en bot på 1.700 kroner.

Saken fortsetter under Annonsen

Men fra nyttår skjerpes straffen ytterligere.

«Bruk av mobiltelefon under kjøring, særlig bruk som innebærer tasting og lesing, er forbundet med høy risiko. Forbudet mot bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring blir likevel i svært liten grad respektert. Som et tiltak for å øke etterlevelsen, innføres prikkbelastning for ulovlig bruk av mobiltelefon under kjøring», heter det fra samferdselsdepartementet.

Brudd på mobilbruksforbudet vil medføre to prikker i førerkortet, alternativt fire prikker i prøveperioden. Dette altså på toppen av forelegget.

Og departementet truer med å skjerpe straffen ytterligere om vi ikke skjerper mobilbruken, og melder dette:

«Samferdselsdepartementet vil følge utviklinga nøye, og både botens størrelse og antall prikker vil kunne justeres opp om det skulle vise seg å være nødvendig.»

‒ I et notat fra samferdselsdepartementet kommer det frem at mobilbruk gir fra 22 til 164 ganger høyere risiko for ulykker enn vanlig kjøring. Problemet er nok at boten i dag kun er på 1.700 kroner, og det er ikke avskrekkende nok. Vi støtter forslaget om å innføre prikker i førerkortet hvis man bruker håndholdt mobil når man kjører bil, sier Knudsen.

I undersøkelsen om mobilbruk oppgir heldigvis kun 10,8 prosent at de har brukt håndholdt mobil mens de har kjørt bil den siste uka, og ikke overraskende byter menn loven noe mer enn kvinner.

Verstingen er de mellom 30 og 44 år, hvor 19,3 prosent sa at de hadde brukt håndholdt mobil i bilen den siste uken, mens 12,7 prosent blant de yngste mellom 18 og 29 år svarte det samme.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,778FansLik
84FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker