Annonse
Hjem Nyheter Nå snakker bilene med hverandre

Nå snakker bilene med hverandre

Bosch, Vodafone og Huawei prøver ut en ny teknologi som lar bilene kommunisere med hverandre for bedre trafikkflyt. Dette skjer for første gang i Europa.

Se for deg trafikken i Hamburg en fredag ettermiddag. Biler kutter hele tiden inn foran hverandre, og skaper mer kø, kontinuerlig farlige situasjoner og trist nok også ulykker. De skaper med andre ord kaos.

Slik er det også i alle store byer, og problemene øker i takt med antall biler.

Men i framtiden vil teknologien sørge for at trafikkbildet er et helt annet.

Vi snakker ikke bare om selvkjørende biler, men om biler som kommuniserer med hverandre.

Saken fortsetter under Annonsen

Teknologien er kjent som Cellular-V2X, hvor V2X står for vehicle to everything (kjøretøy-til-alt). Den sørger for at en bil kommuniserer med andre biler og omgivelsene via mobilteknologi, og har blitt testet av Bosch, Vodafone og Huawei på A9 rundt Hamburg siden februar 2017.

Ved bruk av 5G og adaptiv cruise control (ACC) har teknologien til nå blitt brukt for ting som å varsle når det skiftes fil eller nødbremsing. ACC varsler ikke bare føreren, men bremser og akselerer også av seg selv.

I framtiden kan V2X utveksle informasjon mellom kjøretøyene som gir bilen, men altså ikke føreren, oversikt over det som skjer over 300 meter lenger framme, rundt svinger eller over bakketopper. Dette klarer ikke sensorer, som har en mer begrenset rekkevidde.

En annen fordel med V2X er at signalene utveksles direkte mellom kjøretøyene, og ikke via baser. Dermed vil informasjonen foreligge uten forsinkelser.

Tilbake til køen i Hamburg. Om en bil kutter foran deg, vil V2X fange dette opp umiddelbart og før både bilens radarsensor og deg som fører oppfatter dette, og kan dermed sørge for at det skjer problemfritt uten harde nedbremsinger. ACC sørger deretter for å holde følge med bilene foran i køen.

Knirkefritt og uten at noen hisser seg opp. Ikke verst bare det.

Så forhåpentligvis kan V2X sammen med annen ny teknologi sørge for at køkaos i framtiden blir kjent som: «Det var såååå 2018».

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,613FansLik
72FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker