Hjem / Nyheter / Nå skal Volvo’ene blir supersmarte
Volvo har tatt et nytt steg mot selvkjørende biler. (Foto: Volvo)
Volvo har tatt et nytt steg mot selvkjørende biler. (Foto: Volvo)

Nå skal Volvo’ene blir supersmarte

Svenske Volvo har inngått et dypere samarbeid med en gigant i dataverden, Nvidia.

Vi vet selvsagt mye om Volvo, men hvem er Nvidia og hva gjør nå de?

Annonse

Jo, Nvidia er et amerikansk teknologiselskap som kanskje er aller mest kjent for sine grafikkort til datamaskinene ‒ et felt de er ledende på. Men de utvikler også teknologi til bruk i andre ting, og oppdaget rast mulighetene i bilbransjen.

Der fokuserer de nemlig veldig på selvkjørende og tilkoblede biler, to ting som krever mye teknologiutvikling. Og da spesielt de selvkjørende bilene.

Nvidia var tidlig på ballen rundt utviklingen av kunstig intelligens populært kalt AI, en av de mest vesentlige tingene i autonome biler. Plattformen de utviklet heter Nvidia Drive, og denne kommer i flere varianter.

En av disse er «gullkalven» AGX Xavier, enkelt sagt en liten men lynrask AI-datamaskin. Den består av et såkalt system-på-chip som kan sist vi leste om det, og hold dere fast nå, kjøre 30 trillioner operasjoner i sekundet. Dette gjøres via Drive OS som er operativsystem og Drive AV som er selvkjørende programvare.

Dette er så hinsides sykt at vi like godt skriver det med nuller.

Annonse

30 000 000 000 000 000 000.

I sekundet!

Trøste og bære!

Volvo og Nvidia samarbeider allerede, men nå ønsker svenskene seg et forsprang i kappløpet mot helt selvkjørende biler.

De har allerede planlagt en ny plattform som tar høyde for teknologi som autonome biler må inneholde, og denne er kalt SPA 2. Dagens SPA er en av hovedgrunnene til Volvos nåværende suksess, så det er knyttet store forventinger til den kommende plattformen.

For å utnytte SPA 2 på best mulig måte skal Volvo jobbe enda tettere med Nvidia, noe som vil føre til enda smartere biler på veiene en gang i begynnelsen av 2020-tallet.

‒ En suksessfull lansering av autonom kjøring krever en enorm datakraft så vel som en konstant utvikling av kunstig intelligens, sier Volvo-sjef Håkan Samuelsson.

‒ Vår avtale med Nvidia er en del av det puslespillet, og vil hjelpe oss til å lansere sikre autonome Volvo-biler til våre kunder.

Biler som kjører av seg selv må kunne kartlegge alt som skjer rundt bilen, og deretter ta lynraske avgjørelser.

‒ Som en verdensleder innen sikkerhetsteknologi og utvikling, forstår Volvo at det er en direkte kobling mellom sikkerhet, komfort og datakapasiteten på innsiden av en bil, sier Nvidia-grunnlegger Jensen Huang.

‒ En autopilot som er gjort riktig vil gi et sprang i sikkerhet og komfort, og bilen vil både kjøre og passe på deg hele tiden, legger han til.

Volvo er langt fra de eneste som samarbeider med datagigantene, og det er noen svære fisker de har fått på kroken. For både Toyota, Volkswagen, Tesla, Mercedes og Audi har alle inngått et samarbeid med Nvidia, og det blåser opp til et skikkelig kappløp om å komme raskest til mållinja med selvkjørende biler.

For Volvos del er tanken å integrere dette i SPA 2, og vi kan om det meste går uten for mange utfordringer vente oss de første enda smartere bilene om ikke altfor mange år.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Kanskje kan du ønske deg en slik til julegave neste år? (Alle foto: Honda)

Her er ATV som måker snøen for deg

Honda utvikler en selvkjørende ATV som blant annet kan rydde snøen for deg. Se video. …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *