Annonse
Hjem Forbruker Nå skal dekkene advare mot vannplaning

Nå skal dekkene advare mot vannplaning

I jakt på den selvkjørende framtiden er det mye som må tas høyde for. Som den beryktede vannplaningen.

Det er to forhold som har satt en skikkelig støkk i mange norske bilister. Det ene er is, og det andre er vannplaning.

Begge delene kan føre til at man mister kontrollen over bilen, og at man dermed bare blir en passasjer bak rattet som må håpe på det beste.

Og det som regel bra, men slike underlag fører også til mange ulykker.

Med selvkjørende biler i horisonten må også slike ting tas høyde for, og nå hevder Continental at de har en løsning for vannplaning.

Saken fortsetter under Annonsen

Det tyske selskapet produserer ikke kun dekk, men utvikler også en rekke teknologiske løsninger som bilindustrien kan ta i bruk.

Nå utvikler de et varslingssystem basert på kameraer og datasensorer, slik at bilen selv vil kunne oppdage farer for vannplaning før det er for sent. Når det skjer varsles føreren, som dermed kan ta forholdsregler som for eksempel å redusere hastigheten.

Foreløpig er utviklingen i en innledende fase, men målet er at dette skal bli vanlig på framtidens biler.

‒ I Continental jobber vi alle etter en nullvisjon om null ulykker, null skadde og null drepte på veiene. For å oppnå Vision Zero, som vi kaller det, trenger man å utvikle teknologi som gjør bilene sikrere. Et system som kan varsle om faren for vannplaning vil være nok en viktig brikke på veien mot en framtid uten ulykker, sier produktsjef hos Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

Vannplaning skjer når dekkene ikke klarer å trenge gjennom vannet, og dermed seiler kjøretøyet rett fram. Mer mønsterdybde i dekkene hjelper selvsagt, men det er ikke alltid det heller er nok.

Mange har opplevd at bilen vannplaner. (Foto: Continental)
Mange har opplevd at bilen vannplaner. (Foto: Continental)

Continental utvikler et system hvor kameraer rundt bilen skal fange opp hvor mye vann som er på veien man kjører på. Kameraene er montert både i sidespeilene, i grillen og bak på bilen, og ved blant annet å se hvor mye vann det spruter av dekkene kan systemet identifisere vannplaningsfaren.

Dekkprodusenten planlegger i tillegg å montere sensorer i dekkene som kan analysere vannmengden, og på den måten advare føreren.

Sensorene skal også analysere hvor mye mønsterdybde som er i dekket, og ved hjelp av denne dataen kan man anslå hva som er trygg hastighet under spesielle kjøreforhold.

På toppen av dette skal bilene kommunisere med hverandre, og en bil kan dermed advare en annen bil som kommer om faren.

I framtiden vil bilene kjøre helt av seg selv, og bilene vil dermed være avhengige av å analysere forholdene hele tiden. En teknologi som den Continental utvikler vil dermed spille viktig rolle for å gjøre autonome biler mest mulig sikre.

Og så vil den selvsagt hjelpe oss som kjører selv også. Og det er bra.

For vannplaning er ikke noe gøy i det hele tatt.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,717FansLik
81FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker