Hjem / Nyheter / Nå øker antall trafikkofre
Antall omkomne på norske veier gikk opp i april. (Arkivfoto)
Antall omkomne på norske veier gikk opp i april. (Arkivfoto)

Nå øker antall trafikkofre

Åtte personer mistet livet i trafikken i april, noe som er én mer enn snittet for samme måned de fem siste årene.

Norsk trafikk har blitt vesentlig sikrere de siste årene, og i fjor opplevde vi det laveste antall omkomne siden 1947. Men den utviklingen syntes å ha stanset opp nå.

Annonse

Med åtte døde i april har til sammen 24 personer omkommet i trafikken så langt i år, noe som er én mer enn samme periode i fjor.

‒ På tross av betydelig nedgang i antall omkomne i trafikken over tid så er det åtte tomme stoler rundt middagsbordet etter april i år. Det er forferdelig trist å tenke på. Trafikksikkerhetsarbeidet må fortsette med full styrke og fokus, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Av de åtte omkomne var det seks bilførere, en passasjer og en syklist. I fjor døde fem personer i trafikken i april. De omkomne var fra henholdsvis Hedmark, Buskerud, Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland, Sogn og Fjordane, Trøndelag og Nordland.

En sen vår gjorde april til en noe vanskelig trafikkmåned, men nå er både tohjulingene og de myke trafikantene på full fart inn i trafikken. Det betyr at de aller mest sårbar inntar trafikkbildet.

Syklistene har ifølge Trygg Trafikk tre ganger så høy ulykkesrisiko som bilister, og mer enn hver tredje nordmann er også redd i trafikken, ifølge en undersøkelse fra Kantar Media. Det er 1,4 millioner nordmenn det.

Annonse

‒ Som syklist er du betydelig mer utsatt enn når du sitter i en bil, beskyttet av et stort og tungt karosseri. Det er farlig at mange blir irriterte i trafikken. Når vi også vet at mer enn hver tredje nordmann har vært redd i trafikken det siste halvåret er det grunn til bekymring. Husk at personen foran deg, eller ved siden av deg, også vil komme seg raskest mulig hjem og i god behold, sier Johansen.

48 prosent av alle nordmenn har vært vitne til eller opplevd nestenulykker det siste halvåret ‒ et tall som bekymrer Trygg Trafikk.

‒ Stadig flere nordmenn skal sykle og gå i framtiden, men vi må sørge for at det ikke fører til alvorlige ulykker. Når du er redd og det koker i topplokket tar du ikke de beste valgene. Vi er for raske i vendingen, gjør feil og dette øker risikoen for ulykker. Vær oppmerksomme på hverandre og vis hensyn! oppfordrer Trygg Trafikk-direktøren.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen uttalte under forrige ukes årlige trafikksikkerhetskonferanse i regi av Trygg Trafikk at sykkelandelen i byområdene skal opp til 20 prosent, mer enn en dobling av dagens antall syklister.

‒ Vi vet det kommer langt flere sårbare trafikanter på veiene og vi må sørge for at det blir trygt for alle å bevege seg i trafikken. Det gjør vi med bedre infrastruktur, men ikke minst bedre trafikkultur og holdninger til hverandre, sier Johansen.

Fem sykkeltips fra Trygg Trafikk:

Det er noen enkle tiltak du som syklist kan gjøre for å sikre deg best mulig for å unngå ulykker.

  • Sykkelhjelmen beskytter mot alvorlig hodeskader.
  • Husk lys, refleks og tøy som gjør deg godt synlig i trafikken.
  • Bruk tegn og få øyekontakt med andre trafikanter.
  • Senk farten og tilpass hastigheten etter forholdene.
  • Sykler du på fortau skal du holde gangfart.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

ID. kommer på veiene i 2020, og er den første av mange elbiler fra Volkswagen. (Foto: VW)

Skal bygge 15 millioner elbiler

Volkswagen gjør om sine planer, og den første bølgen av elbiler skal nå telle hele …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *