Annonse
Hjem Nyheter Nå nærmer vi oss flyvende taxier

Nå nærmer vi oss flyvende taxier

Drømmen om flyvende biler har eksistert i over 50 år, og de lar fortsatt vente på seg. Ikke virker det noe realistisk i nær framtid heller. Vi får nøye oss med flyvende taxier i mellomtiden.

Vi har tidligere skrevet om selskapet Lilium som har kommet så langt at de har testet ut flyvende taxier. De små flyene tar av som et helikopter og flyr som et vanlig fly, og har en toppfart på 300 km/t og batterier nok til å fly eksakt en time. Mer om det i lenken nederst i denne saken.

Men de er langt fra de eneste som sysler med denne idéen. For gigantene Airbus vil også være med på en slik luftig satsning.

De gjør det dog litt annerledes. Deres konsept har en mer droneaktig form kalt CityAirbus.

Det hele begynte i 2015, og de har nå kommet så langt at de har hatt en fullskala test av motor- og drivverket. Det innbar å teste to rotorer, 100 kWh batterier fra Siemens og det elektriske systemet.

Saken fortsetter under Annonsen

Til sammen har fartøyet, dronen, helikopteret, flyet eller hva vi skal kalle det, åtte propeller med åtte elmotorer hver på 100 kWh, og har fire propellkanaler ‒ slik vi kjenner de små moderne dronene med kameraer.

Den er selvflyvende, altså autonom, og skal med årene ikke trenge noen bak spakene. Den skal fly i 120 km/t, og det er plass til fire personer. Det vil si at den akkurat vil slå Flytoget på reisetid mellom Oslo S og Oslo lufthavn.

I likhet med Lilium er det en såkalt vertical take-off and landing (VTOL), som betyr at den kan lette og lande som en drone. Eller helikopter om du vil.

Planen til Airbus er å gjennomføre en fullskala demonstrasjon i 2018, og at den tar til skyene for fullt i 2023.

I de første testene vil CityAirbus bli fjernstyrt, og senere vil en pilot være på plass for å overvåke flyturen. Dette gjøres for å ikke stresse opp folk som jo forventer å finne en pilot bak spakene, og det faktum at det fortsatt ikke er lov å drive en slik ubemannet taxigreie.

Men senere skal den altså bli helt selvflygende mellom fastsatte stasjoner. Som for eksempel Oslo S og Oslo lufthavn. Eller kanskje ikke lufthavnen. Det er jo som kjent strengt ulovlig å fly droner nær flyplasser, så det må ingen finne på.

De flyvende bilene lar vente på seg. Men vi tar gjerne en flyvende taxi mellomtiden.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,614FansLik
72FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker