Annonse
Hjem Nyheter Nå kan du foreslå Norges fineste vei

Nå kan du foreslå Norges fineste vei

Nå kan du være med på å foreslå Norges vakreste vei, en pris som deles ut hvert andre år.

Prisen som offisielt heter «Vegdirektørens pris for vakre veger» er en utmerkelse for veianlegg med gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsen. Både veier, gater, bruer, tuneller eller tilhørende anlegg og utstyr kan foreslåes, men anlegget må være en del av det offentlige veinettet.

De to siste prisene har gått til Finnmark, nærmere bestemt Ifjordfjellet og Skjarvelandet.

Vegdirektøren deler faktisk ut to priser. 2008 ble det også innført en «Vakre vegers pris» for anlegg som fremhever seg når det gjelder drift og vedlikehold.

Prisen er innstiftet og deles ut av vegdirektøren.

Saken fortsetter under Annonsen

Og det beste er altså at du kan foreslå din favorittstrekning.

Det kan du gjøre via et skjema hos Statens vegvesen.

«Regjerende mester» er altså Ifjordfjellet, en meget værutsatt strekning mellom Lakselv og Tana. Om du er en av dem som fortsatt hører på radioen kjenner du igjen dette utsagnet: «Kolonnekjøring på fylkesvei 98 over Ifjordfjellet».

Strekningen var tidligere ofte vinterstengt, men fikk en solid oppgradering mellom 2010 og 2015 hvor de blant annet hevet kjørebanen.

Juryen mente i 2016 at «veganlegget gir en ekstra dimensjon til den storslagne kjøreopplevelsen med frie og lange utsyn når det er finvær. Skjæringer og fyllinger er utført med god tilpassing til det naturlige sideterrenget. På deler av strekningen ligger det samiske kulturminner som det er tatt hensyn til ved den endelige plasseringen av veganlegget».

Rassikringsprosjektet ved Skjarvelandet på fylkesvei 889 til Havøysund fikk prisen i 2014, mens andre vinnere inkluderer Kongevegen over Filefjell, Bybanen i Bergen og Drøbak.

Prisvinnerne blir utpekt av en uavhengig jury med representanter fra Norske landskapsarkitekters forening, Norske arkitekters landsforbund, Teknisk-naturvitenskapelige forening (TEKNA), Norges teknisknaturvitenskapelige universitet (NTNU), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Riksantikvaren og Kunst i offentlige rom (KORO).

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,775FansLik
84FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker