Annonse
HjemNyheterNå kan det bli svindyrt å bruke mobilen bak rattet

Nå kan det bli svindyrt å bruke mobilen bak rattet

De som bruker mobilen mens de kjører må ut med 1.700 kroner om de blir tatt for lovbruddet. Denne boten kan snart bli mangedoblet.

Det er en vedtatt sannhet at altfor mange bilister bruker mobilen når de sitter bak rattet, noe som i verste fall kan få katastrofale følger.

Det har vært undersøkelser som viser at det faktisk er 23 ganger større sjanse å havne i en trafikkulykke om mobilen blir brukt under kjøring, og en annen har vist at i snitt dør 11 tenåringer grunnet dette bare i USA ‒ hver eneste dag!

Også i Norge koster mest sannsynlig uvettig mobilbruk liv i trafikken.

‒ Distraksjon knyttet til mobiltelefon eller annet utstyr antas å ha vært medvirkende årsak til 12 dødsulykker i 2018. Det er dessverre for mange som bruker telefonen under kjøring, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

Saken fortsetter under Annonsen

Mobilbruk bak rattet er altså et stort problem, og flere har etterlyst langt strengere bøter for dette.

I dag er boten på 1.700 kroner, samt to prikker på førerkortet. Ifølge Frende Forsikring vil nå regjeringen øke denne, og har sendt ut et forslag på høring som øker boten til 5.000 kroner og tre prikker.

UP-sjefen selv har også etterspurt en mer avskrekkende mobil-bot.

‒ 1.700 kroner og to prikker er ikke avskrekkende nok, og jeg har tatt til orde for et vesentlig høyere bøtenivå, sier Hasseldal.

De selv har avdekt at mobilbruken ligger på 3,6 prosent, og det er omtrent like mange som prater som tekster. Ifølge Frende registrert UP 16.365 saker med ulovlig bruk av mobilen i 2019, noe som i snitt gir nærmere 45 saker hver eneste dag.

En fersk undersøkelse gjort av Norstat for Frende viser at to av tre mellom 18- og 39 år sjekker mobilen mens de kjører, og først når vi kommer i aldersgruppen over 50 år faller snittet til under halvparten.

Fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, er glad for at bøtenivået nå muligens blir økt.

‒ Det er utspill jeg stiller meg bak. Det er skremmende at nær halvparten sjekker mobilen bak rattet. Du utsetter deg selv og ikke minst andre for livsfare med slik oppførsel, sier han.

Ytre-Hauge er skremt av tallene som framkommer i den nye undersøkelsen, som også viser at det er dobbelt så mange menn som kvinner som bruker mobilen ofte bak rattet.

‒ De unge er utrolig vant til å sjekke mobilen ofte, det er bare å se seg rundt på bussen. Jeg forstår at nysgjerrigheten trekkes mot en mobil som lyser opp mens du kjører, men du kan ikke la deg friste. Sett mobilen på «ikke forstyrr», så unngår du fristelsen, sier Ytre-Hauge.

De eldste er ikke like avhengig av mobilen, iallfall ikke når de sitter bak rattet.

‒ Blant de over 60 er det bare 15 prosent som sier at de sjekker mobilen fra førersetet, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

Her er tallene fra Frendeundersøkelsen:

Disse aldersgruppene sjekker mobilen mens de kjører:

 • 18-29 år: 67 prosent
 • 30-39 år: 66 prosent
 • 40-49 år: 59 prosent
 • 50-59 år: 38 prosent
 • 60+: 15 prosent

Her bor de som sjekker mobilen bak rattet:

 • Vestlandet: 46 prosent
 • Oslo: 45 prosent
 • Sørlandet ink. Telemark og Vestfold: 44 prosent
 • Østlandet: 42 prosent
 • Midt-Norge: 41 prosent
 • Nord-Norge: 38 prosent

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse