Annonse
Hjem Nyheter Nå gis det støtte til biogasskjøretøy

Nå gis det støtte til biogasskjøretøy

Om vi skal nå klimamålene må også tungtransporten gå over til mer klimavennlige kjøretøy. Og det ønsker Enova å bidra til.

De bidrar allerede med støtte til proffmarkedet for innkjøp av hydrogenkjøretøy og elektriske kjøretøy, og nå utvides dette støttetilbudet til også å gjelde tyngre kjøretøy (over 3,5 tonn) som kan gå på biogass.

– Det har manglet gasskjøretøy med større motorer på det norske markedet. Nå er flere slike modeller på vei inn, og da åpner det seg muligheter for flere, for eksempel innen langtransport, til å ta i bruk biogass. Disse kjøretøyene koster mer i innkjøp enn tilsvarende dieselkjøretøy, så her ønsker vi å bidra tidlig for å få markedet i gang, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.

Støtten de tilbyr er begrenset til inntil 40 prosent av merkostnadene for store virksomheter og 50 prosent for små.

En rapport publisert tidligere i år avslørte at det foreløpig at det lave antall biogasskjøretøy i markedet gir høye kostnader i hele kjeden, og for å snu dette må det gjøres noe med investeringskostnaden på kjøretøy og mangelen på fyllestasjoner.

Saken fortsetter under Annonsen

Rapporten viste også at økt bruk av biogass kan redusere klimagassutslipp i transportsektoren, særlig innen tungtransport og anleggsmaskiner.

En av utfordringene vi har i vårt langstrakte og til dels øde land er at det ikke finnes en utstrakt gassinfrastruktur hvor biogass enkelt kan blandes inn. Dermed finnes det få steder å fylle biogass, og for noen av de som vurderer biogasskjøretøy er derfor byggingen av en ny fyllestasjon en forutsetning.

I slike tilfeller åpner Enova for å støtte også bygging av fyllestasjonen. Her er støtten satt inntil 40 prosent av merkostnadene, og de stiller krav om langsiktige bruksavtaler mellom flåteeieren og eieren av fyllestasjonen.

– Slik gjør vi det mulig for flere transportører å kutte utslipp ved å ta i bruk gasskjøretøy og biogass, samtidig som vi støtter biogassinfrastruktur i samsvar med etterspørselen i markedet, sier Kvam.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker