Annonse
Hjem Elbiler Nå får Europa selvkjørende biler som kan bestilles

Nå får Europa selvkjørende biler som kan bestilles

Plutselig var framtiden så uendelig mye nærmer oss. For nå er det klart for Europas aller første selvkjørende bestillingsbiler på åpne veier.

Vi har hørt mye om selvkjørende biler og «on-demand»-tjenester, men det meste har så langt var vidløftige planer som kanskje kommer «en gang i framtiden». Dette er altså selvkjørende biler som kunden kan bestille via en app, og bilen dukker deretter opp på avtalt sted. Altså litt som om en taxi hadde kjørt av seg selv og plukket deg opp.

Men så langt har det vært mye snakk og lite action. Så når kan vi egentlig vente oss dette kvantespranget i transportnæringen?

Akkurat det er fortsatt et åpent spørsmål, men nå kommer iallfall den aller første slike tjenesten på åpne veier i Europa.

Det er Renault-gruppen og mobilitets-selskapet Transdev som tar steget fra lukkede tester til en åpen tjeneste.

Saken fortsetter under Annonsen

De har sammen med flere andre partnere utviklet en autonom på-bestilling-tjeneste i den gamle og ærverdige byen Rouen i Normandie, og vil teste det ut i teknologiparken kalt «Technopôle du Madrillet».

Om alt går etter planen skal den åpne testtjenesten starte i september, og vare ut desember 2019. Dette blir altså den aller første tjenesten hvor det blir mulig å bestille selvkjørende biler på åpne veier i Europa.

Den totale testruten måler ti kilometer, og inneholder 17 stoppunkter. Dette skjer altså på offentlig vei, og bilene må tråkle seg gjennom lyskryss, rundkjøringer og ellers forsere normale hindringer som oppstår i trafikken.

Systemet er satt opp slik at det finnes et kontrollrom hvor bilene overvåkes, og det er også direkte lyd og bilde fra bilene og rett inn til kontrollrommet. Operatørene kan dermed holde bilene under kontroll, og påse at alt går som det skal. De kan også overstyre bilene, og for eksempel redusere hastigheten eller stoppe de helt om det trengs.

Alt kundene trenger for å benytte seg av dette er en app på smarttelefonen som brukes til å bestille bilen.

Og dere har kanskje allerede gjettet hvilke biler som skal brukes?

Renault har sammen med Transdev spesialutstyrt fire Zoe-modeller som kan kjøre av seg selv, pluss en i-Cristal minibuss utviklet av Transdev og selskapet Lohr.

Hele testen er altså en urbant transportssystem i et miniatyrformat, og er en forsmak på hva vi kan vente oss inn i 2020-årene.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,812FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker