Hjem / Nyheter / Nå er lappen blitt pop igjen
Dette har blitt et mer vanlig syn de siste årene. (Foto: NAF)
Dette har blitt et mer vanlig syn de siste årene. (Foto: NAF)

Nå er lappen blitt pop igjen

Betraktelig flere 18-åringer tar nå sertifikatet enn hva de gjorde for ti år siden. Men vi er fortsatt langt unna «de gode, gamle dagene».

Det finnes ingen oversikt som viser hva som var toppåret for unge med førerkort. Men Transportøkonomisk institutt (TØI) har i en tidligere undersøkelse rapportert om en førerkortandel på 58 prosent av 18-åringene og hele 80 prosent av gruppen 18-24 år hadde førerkort i 1991.

Annonse

I 1994 hadde andelen av 18-åringer steget til 59 prosent, mens den hadde gått ned til 37 prosent i 2007, viser tall fra TØI.

Men nå har trenden snudd, og i 2015 hadde 47 prosent av alle 18-åringene førerkort for bil.

‒ Årsakene er nok flere, men nå er det flere muligheter for å disponere bil uten å eie den. Derfor synes nok flere unge at det er kjekt å ha lappen, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Dette er den motsatte utviklingen NAF hadde sett for seg, og de mener at delingsøkonomi kan ha snudd trenden. Det finnes nå teknologiske løsninger hvor det er mulig å både låne og dele biler med «naboene» i de større byene.

NAF ser for seg flere mobilitetstjenester i årene som kommer, og flere bilprodusenter vil også skreddersy løsninger for å dele på biler i framtiden.

Annonse

Fellesnevneren er at man må ha sertifikat for å benytte seg av disse.

‒ Det er et stykke frem til førerløse biler. Så i overskuelig fremtid er det viktig med førerkort på bil selv om man ikke skal eie bil selv, sier Inger Elisabeth Sagedal.

NAF peker også på at bilene er i ferd med å bli «stuerene». Med nullutslippsbiler skader man ikke miljøet, og kan ha ren samvittighet.

Mange velger i tillegg å ta førerkort med kun automatgir, noe som forenkler kjøringen. Elbiler har for eksempel ikke gir.

‒ Terskelen for å ta lappen er lavere nå når automatgir begynner å bli vanlig. Det gjør det rett og slett enklere å lære seg å kjøre bil, sier NAFs kommunikasjonssjef.

Følg bil24.no på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Dette er årets mest sikre bil, Mercedes-Benz A-klasse. (Alle foto: Euro NCAP)

Nye A-klasse årets sikreste bil

Kollisjonstest-organisasjonen Euro NCAP har delt ut årets priser, og Mercedes A-klasse ble kåret til årets …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *