Hjem / Nyheter / Nå er disse også lov i Sverige og Danmark
Nå er personlig skilt også lov å kjøre med i Sverige og Danmark. (Foto: Frøydis Tornøe, Samferdselsdepartementet)
Nå er personlig skilt også lov å kjøre med i Sverige og Danmark. (Foto: Frøydis Tornøe, Samferdselsdepartementet)

Nå er disse også lov i Sverige og Danmark

Det er mulig du ikke var klar over det, men kjørte du med personlig skilt måtte du bytte over til originalskiltene på grensen. Det trenger du ikke lenger.

Det tok 14 år før Norge fikk personlige skilt ‒ altså skiltkombinasjoner du selv bestemmer. For så langt tilbake som i 2003 klubbet myndighetene ned et slikt forslag, og det forsvant deretter dypt inn i et arkivskap.

Annonse

Men i 2016 skjedde det plutselig nye ting rundt slike skilt, og Vegdirektoratet sendte ut et forslag på høring. Det var ingen store motforestillinger, og 15. juni i fjor åpnet Statens vegvesen for søknader.

Interessen lot ikke vente på seg, og bare på halvannen måned kom det inn 14.000 søknader. Mange angret seg i ettertid, og betalte ikke regningen og skiltet ble dermed nullstilt.

Interessen kjølnet også betraktelig etter den innledende perioden, og per i dag har nærmere 6.000 biler personlige skilt.

Men det var en ting som ikke kom helt klart fram, og som tok mange grensehandlene nordmenn på senga.

For krysset du Norges grenser med personlige skilt montert på bilen gjorde du faktisk noe ulovlig. Verken Sverige, Finland eller Danmark har akseptert de nye skiltene, og skulle du følge loven til punkt og prikke skulle du strengt tatt ha montert på de gamle før du kjørte over. Normalt sett holdt det dog å vise de gamle skiltene fram.

Annonse

‒ Nå utvides bruksområdet for kjøretøy med slike skilt. Etter avklaring med mine kollegaer i Sverige og Danmark er jeg glad for at norske personlige bilskilt nå godtas for kjøring også i Sverige og Danmark, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Godkjenningen går også motsatt vei, noe som vil si at svensker og dansker kan krysse norskegrensen med sine personlige skilt påmontert.

Norge grenser som kjent mot Finland også, men der er det foreløpig ikke noen løsning.

Så skilte Solvik-Olsen viser fram på bildet øverst, FOR1KLE, forenkler endelig hverdagen til bilister med personlige skilt som skal til Sverige og Danmark.

Alle som har en bil registrert på seg selv eller bedriften du representerer kan søke om personlige skilt som må bestå av fra to til maksimalt syv tegn inkludert mellomrom.

Et personlig skilt koster 9.000 kroner, og du søker og bestiller skiltene via din side på Statens vegvesen. Deretter beholder du rettigheten til skiltet i 10 år.

Les mer om personlig skilt her.

Her kan du sjekke om skiltkombinasjonen du drømmer om er ledig.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

ID. kommer på veiene i 2020, og er den første av mange elbiler fra Volkswagen. (Foto: VW)

Skal bygge 15 millioner elbiler

Volkswagen gjør om sine planer, og den første bølgen av elbiler skal nå telle hele …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *