Det er bare noen uker siden Statens vegvesen lanserte 136 punkter som skal trygge norske veier, og et av punktene omhandlet alkolås.
Og nå har Stortinget tatt det nødvendige skrittet og faktisk vedtatt endring av veitrafikkloven, melder alkolåsprodusenten Dräger.
Lovendringen gir Samferdselsdepartementet hjemmel til ved forskrift å pålegge den som driver persontransport mot vederlag på vei å sørge for at kjøretøyet har installert alkolås.
– Det skal være trygt å ferdes på norske veier. Bussjåfører har et spesielt ansvar for å ivareta sikkerheten til sine passasjer og omgivelser. Vi vil derfor øke tryggheten til passasjerer og trafikanter ved å innføre et påbud om bruk av alkolås i kjøretøy som brukes i transport mot vederlag, i første omgang i busser og minibusser, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen da han la fram lovforslaget i desember.
Ordningen kan bli utvidet til å gjelde kjøretøygrupper som drosjer og godstransport i framtiden.
‒ Vi ser dette som veldig positivt og et første skritt i retning av at stadig flere kjøretøy i Norge vil få installert alkolås, sier Christian Salvesen, som er prosjektansvarlig for trafikksikkerhet og Dräger alkolås hos KGK.
De selger den mest utbredte alkolåsen i Norge, og er selvsagt fornøyd med endringen i veitrafikkloven.
– Vi er glade for vedtaket i Transport- og kommunikasjonskomiteen. Bakgrunnen for vedtaket var at Stortinget allerede i 2015 gjorde et enstemmig anmodningsvedtak om innføring av krav om installering av alkolås i alle kjøretøy som benyttes til persontransport mot vederlag. Slik vi forstår det vil det legges opp til at innfasingen av alkolåspåbudet skal skje gradvis, sier Salvesen.
Den nye nasjonale tiltaksplanen på 136 punkter er et samarbeid mellom flere aktører. Både Statens vegvesen, politiet, Trygg Trafikk, Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, fylkeskommunene og syv storbykommuner (Oslo, Bærum, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø) har vært med på utarbeidelsen, i tillegg til flere statlige aktører og 21 interesseorganisasjoner.
– Vi vet også at i forbindelse med Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet så vil Statens vegvesen, Trygg Trafikk, MA-rusfri trafikk og Helsedirektoratet i planperioden arbeide videre for økt bruk av alkolås i ulike kjøretøy, og rettet mot bestemte målgrupper, sier Salvesen.
Alkolås er en teknisk innretning som kobles til bilens tenningssystem, og fungerer som en startsperre dersom føreren har promille over tillatt grense.
Alkolås er ikke et nytt fenomen, og flere store transportselskaper har allerede montert inn slike låser som førerne må blåse i før de kan starte kjøretøyet.
- Les også: 136 tiltak for å bedre veisikkerheten
- Les også: Bedre rutiner vil gi færre trafikkdrepte
- Les også: Norge flinkest til å sikre barna