Annonse
Hjem Nyheter Nå blir det lov å plukke søppel(!?)

Nå blir det lov å plukke søppel(!?)

Norge i et nøtteskall: «Du gjør noe ulovlig om du plukker søppel langs veiene.» Men snart får du lov til å holde Norge rent.

Turistene og bilprodusentene elsker norske veier og natur, og det skjønner vi veldig godt. Fjorder, spektakulære fjell og vill natur gir minner man ikke glemmer med det aller første.

For at de, og selvsagt også vi som bor her, skal få en best mulig opplevelse når man kjører rundt i Norge, er det viktig at det er ryddig. For pent er det som kjent allerede. Så da blir det både rent og pent.

Og de som tror at dugnadsånden tok sitt siste åndedrag en gang på 2000-tallet tar feil. Mange frivillig ønsker å rydde sine lokale strekninger, men har til nå mest sannsynlig brutt loven om de faktisk har gjort det.

For disse har nemlig blitt møtt med krav om kursing før de rydder opp etter deg og meg. Men en som også er opptatt med å rydde opp, er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Saken fortsetter under Annonsen

Han rydder nå opp, og kaster dagens regelverk i søppelen.

‒ Vi har alle glede av at veiene våre og områdene rundt blir holdt rene og pene. Det er ikke bra når regelverk og krav om kursing gjør at dugnadsinnsatsen slukner. Jeg ber nå om at regelverket forenkles slik at man enkelt kan drive dugnadsbasert søppelplukking langs alle veier som er åpne for gående og syklende, sier Frp-politikeren.

Hovedgrunnen til regelverket er at ryddegjengene befinner seg på eller i umiddelbare nærhet av trafikken, noe som medfører en viss risiko.

Statsråden påpeker at langs motorveiene må det være strenge regler og god informasjon i forkant. På slike veier er det forbudt for gående og syklende, og det vil i utgangspunktet ikke være aktuelt for andre enn profesjonelle entreprenører å arbeide langs slike strekninger.

‒ På øvrige veier må vi sikre enkle regler, som at man har på refleksvest, har en ansvarlig i dugnadsgruppen som sjekker med driftsaktør for veistrekningen at det ikke er planlagt veiarbeid eller lignende, og generelt oppdaterer seg på nødvendige forhåndsregler om strekningen og trafikksikkerhet, sier Solvik-Olsen.

I USA har de noe som heter «Adopt a highway», som fungerer slik at lag og foreninger får ansvaret for spesielle strekninger som de på en måte adopterer. De tar dermed ansvar for å holde strekningen ryddig og pent, og ministeren syns det er en god idé.

‒ For å stimulere ytterligere til dugnadsarbeid langs veiene har jeg også bedt Vegdirektøren se på hvordan en versjon av «Adopt a highway» kan etableres i Norge. Jeg ønsker en lignende ordning velkommen, sier samferdselsministeren.

Han sier at dugnadsånden er helt avgjørende på mange områder i samfunnet, og at vi må legge til rette slik at den ikke dør ut.

‒ Dugnadsånden og viljen til å gi en håndsrekning der det trengs har en stor verdi for landet vårt, og regjeringen har i mange sammenhenger takket for slik innsats. Det er ingen tvil om at staten, fylker og kommuner har et stort ansvar langs veinettet, men det er også mange som ønsker å hjelpe til, sier han, og legger til:

‒ De skal bli møtt med en stor takk – ikke med byråkrati og unødvendig regelverk slik enkelte har opplevd.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker