Annonse
HjemElbilerNå blir det kortere ventelister for elbiler

Nå blir det kortere ventelister for elbiler

En lovendring gjør at bilprodusentene vil sende flere elbiler til Norge, og vil dermed bidra til at ventelistene blir kortere.

EU setter stadig strengere utslippskrav til bilprodusentene, og store bøter venter for de produsentene som ikke holder seg innenfor grensen. For bilprodusentene er den enkleste veien til et lavere utslipp å selge flere elbiler, og Norge er som kjent et av de landene i Europa hvor det selges flest slike biler.

Problemet er at Norge ikke er i EU, og det var en risiko om at utslipp i Norge ikke ville telle inn i det totale regnskapet i EU. I så fall ville produsentene ha nedprioritert leveringer av nye elbiler til Norge, og ventelistene kunne ha vokst ytterligere.

Men det skjer heldigvis ikke.

‒ Vi har i dag innført en endring i veitrafikkloven som vil kunne gjøre enda flere elbiler tilgjengelig for norske elbilkjøpere, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

Saken fortsetter under Annonsen

For med endringen blir også EØS-avtalen en del av utslippssnittet, og dermed vil elbillandet Norge bli prioritert av produsentene i årene som kommer.

– Ved å gjennomføre denne endringen legger vi til rette for kortere ventelister for elbiler, sier Dale.

EU-kravet lyder i dag på et snittutslipp på maksimalt 130 gram per kilometer, men dette strammes inn fra 2021 og da går snittet ned til 95 gram. Innfasingen skjer fra 2020.

Stortinget vedtok at salget av elbiler i Norge skal telle med i EUs klimakrav i november, og lovendringen som mest sannsynlig vil kutte ned ventetiden ble altså innført i dag.

Ventelistene for nye elbiler teller nærmere 40.000 nordmenn, og per i dag er det ventelister for ni forskjellige elbiler.

En som mange venter på er DS 3 Crossback E-Tense.

Her er bilene det per i dag er venteliste på:

  • DS 3 Crossback E-Tense
  • Tesla Model 3
  • Kia E-Niro (ventelisten er foreløpig stengt)
  • Hyundai Kona electric
  • Audi e-tron
  • Mercedes Benz EQC
  • BMW iX3
  • Porsche Taycan
  • Jaguar I-Pace

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,128FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse