Annonse
HjemElbilerMange vil ha selvkjørende utstyr

Mange vil ha selvkjørende utstyr

Nissan har rundet 75.000 biler som inneholder den autonome pakken kalt ProPilot.

At bilindustrien har lagt sin elsk på selvkjørende teknologi er hevet over enhver tvil, for alle de store bruker store ressurser på å forske fram mest mulig autonome biler.

Men ønsker egentlig forbrukerne et slikt utstyr?

Litt av svaret har vi fått fra Nissan, som har en utstyrspakke som kalles ProPilot. Denne inneholder selvkjørende systemer som forenkler kjøringen, og finnes blant annet i andre generasjons Leaf som er rett rundt hjørnet.

Saken fortsetter under Annonsen

ProPilot er langt ifra en fullstendig selvkjørende teknologi, men mer en forsmak på hva vi kan vente oss i årene som kommer. Og den hjelper føreren under flere situasjoner.

Dette er en slags førerassistent som både styrer, bremser og akselererer, og fungerer på veier med ett kjørefelt, altså både under landeveiskjøring eller under mer trafikkerte situasjoner. I køsituasjon kan den stoppe og starte uten hjelp av føreren. Bilen vil starte igjen og følge bilen foran når køen beveger seg igjen.

Teknologien leser av trafikkbildet, og kan på den måten tolke trafikkbildet og ta avgjørelser på vegne av føreren ‒ akkurat som framtidens autonome biler vil gjøre. Forskjellen er at når det autonome nivået heves (skalaen går fra 1 til 5) vil også bilens kunstige intelligens (AI) lære hvordan den skal reagere i situasjoner, mens vi nå er der hvor bilene på en måte er programmerte til å håndtere gitte situasjoner.

Uansett hjelper systemer som ProPilot føreren til å forenkle kjøreturen, og er mer trafikksikker enn det å kjøre selv.

‒ ProPilot er en gjennombruddsteknologi og en viktig byggekloss mot helt autonome kjøretøy under Nissans intelligente mobilitetsvisjon, sier visepresident Danilie Schillaci hos Nissan.

En annen ting som muligens gjøre at så mange velger ProPilot-pakken er at Nissan også har noe de kaller ProPilot Park, som er en helautomatisk parkeringsassistent. Den parkerer altså bilen for deg, noe mange setter pris på.

De har altså rundet 75.000 biler med ProPilot etter introduksjonen i august 2016, og 72.000 av disse er solgt i Japan. Der tilbyr de pakken i modellene Serena, X-Trail og den nye Leaf.

I Norge blir nye Leaf den første muligheten til å stifte kjennskap med ProPilot, men Nissan sier at de også vil utstyre flere modeller med denne pakken i tiden som kommer.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse