Annonse
Hjem Nyheter Mange hundre gjør livsfarlig tabbe

Mange hundre gjør livsfarlig tabbe

Om du har skiftet til sommerdekk må du sjekke at boltene sitter skikkelig. Mange hundre nordmenn mister nemlig hjulet i fart, og det kan potensielt være livsfarlig.

500. Tallet er 500. Så mange mister nemlig hjulet under kjøring hvert eneste år, viser beregninger Gjensidige har gjort i forsikringsbransjen. I tillegg er det mange som oppdager et løst hjul rett før det løsner, ettersom bilen som oftest blir ustabil rett før hjulet drar av gårde.

‒ Hvert år rykker Falck og andre bilbergere ut for å hjelpe flere hundre fortvilte bileier på tre hjul. På grunn av løse hjulbolter har det fjerde hjulet rullet sin egen vei, sier Jan Fleinsjø, bilekspert i Gjensidige.

Bor du lenger sør enn Nordland har du ikke lenger lov til å kjøre med piggdekk, mens de tre nordligste fylkene har frist til 1. mai.

Det betyr at mange allerede har skiftet hjul, og mange vil nok benytte førstkommende helg til denne jobben. Og nordmenn liker å gjøre dette på egen hånd, selv om mange også overlater jobben til eksperter.

Saken fortsetter under Annonsen

Gjøres det selv er det fare for at et av hjulene kan falle av, noe altså mange hundre opplever. Og det vil da svi rent økonomisk.

‒ Skjer dette under fart kan de materielle skadene bli store, sier Fleinsjø.

Hvor store skader det eventuelt blir varierer veldig, men snittskaden ligger på rundt 20.000 kroner. På årsbasis gjør dekk som ruller sine egne veier skader for over 10 millioner kroner.

‒ Uansett om du skifter dekk selv eller hos en bilforhandler er det viktig å etterstramme hjulbolter etter noen mil, påpeker Fleinsjø.

Ikke bare risikerer førere som mister hjul store materielle skader, mens det er livsfarlig både for de i bilen og de i nærheten.

Mister man et hjul i stor hastighet kan det gå riktig så galt, og bilen kan både havne i grøfta eller treffe medtrafikanter og myke trafikanter.

I tillegg er et løpsk hjul livsfarlig for de som befinner seg i nærheten av bilen, hjulet kan treffe andre mennesker.

Ifølge både Gjensidige og Falck Redning løsner hjul oftest i forbindelse med hjulskifte, og det skjer hyppigst med forhjulene.

Så sjekk at boltene sitter ordentlig både under selve hjulskifte og etter noen mil, og begynner bilen og riste eller man kjenner vibrasjoner i rattet kan dette være et tegn på at noe er galt med hjulene.

Husk også at vinterdekkene skal lagres tørt og kaldt når jobben først er gjort.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,778FansLik
84FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker