Annonse
Hjem Nyheter Mange barn får foten i hjulet

Mange barn får foten i hjulet

Det er fort gjort at barnet som sitter bak på sykkelen får foten i hjulet, noe som kan medføre store skader.

Syklistene er på full fart ut på veiene, og det gjelder slett ikke bare de med superracere som suser av gårde i sine kondomdresser. Nei, syklister av alle sorter inntar nå trafikken.

Det gjelder også foreldre med små barn plassert bakpå sykkelen. Og disse må passe på ‒ for det er faktisk ganske så mange som opplever spesielt en spesiell ting. At barnet fester foten i hjulet, og dermed forårsaker fall og store skader.

‒ Det er en ekkel skade. Barnets fot blir fast mellom eikene og bøyes og slenges med hjulet, samtidig som sykkelen med stor kraft fortsetter framover, forklarer trafikksikkerhetsekspert Irene Isaksson-Hellman hos svenske If.

Det kalles sykkelfot på noen sykehus, og kan faktisk medføre en lengre sykeperiode. Både dype sår, store skrubbsår, ankelbrudd og frakturer kan bli resultatet av en slik ulykke, og det kan være kompliserte skader.

Saken fortsetter under Annonsen

Og det skjer ganske så ofte.

Bare på Karolinska sykehus i Stockholm må de behandle rundt 30 barn med sykkelfot hvert eneste år. I fjor gjaldt dette 34 uheldige barn.

Den travleste tiden for slike skader er ikke overraskende senvåren og sommeren, altså den perioden vi nå går inn i.

Og det er et enkelt råd.

‒ Vi anbefaler alltid sykkelsete for barn. De finnes i to vektklasser og opp til 22 kilo. De er designet slik at det i prinsippet ikke skal være mulig å få foten i hjulet, sier Isaksson-Hellman.

Er barnet tyngre enn dette og ikke sykler selv, anbefaler hun sykkelvogn og lastesykkel.

La oss ta norsk lov på hva som er lovlig med sykkel. Det er lov å frakte to barn under 6 år eller ett barn under 10 år på sykkel. Dersom sykkelen har vogn (tilhenger) kan det kun transporteres ett barn under 10 år på sykkelen.

Den eneste muligheten for å transportere en eldre person er i en vogn. I en slik er det lov til å frakte to barn under 6 år.

Så en voksen person på bagasjebrettet er ikke lov.

Og skal det sitte et barn på bagasjebrettet må det først sjekkes at fabrikanten tillater dette, ettersom ikke alle bagasjebrett er designet for en slik transport.

Skal man frakte et barn på bagasjebrettet må man først sjekke at det er stabilt og bredt nok, deretter at det er beskyttelse mot eikene.

‒ Problemet er at de fleste syklene ikke er laget for å frakte person på bagasjebrettet, samt at de mangler beskyttelse med eikene, påpeker Isaksson-Hellman.

Her er noen råd fra forsikringsselskapet If:

  • Barnet kan sitte i et barnesete fra det er ni måneder gammelt, men regelen er at barnet må kunne sitte selv
  • Barnesetet skal være godkjent og oppfyller sikkerhetsstandardene
  • Sykkelen skal har skjerm og eikerbeskyttelse slik at barnet ikke får foten i hjulet
  • Sykkelsetet skal ikke ha fjæring, barnet kan klemme fingrene
  • Låsen på selen skal være vanskelig å åpne for barnet, men enkelt for deg. Stoltyggen skal være høy slik at nakkeskader unngås

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker