Annonse
Hjem Nyheter Lager dekk av løvetann!

Lager dekk av løvetann!

Du har garantert trasket gjennom en eng av løvetann, blomstene dine kommende dekk kan være laget av.

Løvetann, disse gule viltvoksende blomstene, er faktisk så lite satt pris på at de er klassifisert som ugress. Franskmennene har gått lengst i sin avsky, og kalt blomsten pissenlit. Fritt oversatt betyr det faktisk å tisse i senga, og er vel alt annet enn en hedersbetegnelse.

Men den har flere egenskaper foruten å være vannavdrivende slik at du pisser i senga om natta, og det er har dekkprodusenten Continental for lengst funnet ut.

Allerede i 2015 kjørte de tester på et dekk som var er laget av et materiale som Continental kaller Taraxagum, det botaniske navnet for løvetann. Konkret var det da vinterdekkene WinterContact TS 850 P som ble testet i Sverige.

Året etter hadde tyskerne avansert videre til å bruke gummi produsert av lokal løvetann til å lage motorfester, og håpet var at det skulle spare miljøet ytterligere samt skape mindre motorvibrasjoner på grunn av sine spesielle egenskaper.

Saken fortsetter under Annonsen

Men de hadde på ingen måter lagt dekkprosjektet bak seg, og har fortsatt med å utvikle gummi fra røttene til løvetann også de siste årene. For de ser gevinsten i dette.

«Å lage bildekk av løvetann vil være mer miljøvennlig enn å bruke naturgummi som i dag. Kan man bruke løvetann vil dette lette på presset på de tradisjonelle gummiplantasjene i tropiske strøk. I tillegg er målet å redusere avhengigheten av naturgummi som kan være utsatt for kraftige prissvingninger på råvarebørsene», heter det fra Continental.

Og for å ikke glemme at råvaren bokstavelig talt vokser utenfor forskningssenteret. Dermed er det mulig å redusere behovet for logistikk og belastningen på miljøet.

Nå har forskningen kommet så langt at forskningssenteret Taraxagum Lab Anklam har installert en diger spesialmaskin som skal utvinne gummi fra løvetannrøtter. Med den på plass er Continental et skritt nærmere serieproduksjon av løvetanndekk.

Her studerer forskere et eksemplar av løvetann-dekkene:

Forskningssenteret ligger i Russland, og rett utenfor døra er en svær plantasje med løvetann som skal brukes i produksjonen. Grunnen til lokaliseringen er at løvetann kommer i forskjellige utgaver, og den russiske versjonen er den som har de beste egenskapene for å utvinne slitesterk gummi.

‒ Vi jobber etter en Vision Zero hvor målet er en framtid uten ulykker, skadde og drepte i trafikken. I tillegg er miljø viktig for oss, og vi jobber hele tiden for å drive mer miljøvennlig. Dekk laget av gummi fra løvetann er et viktig steg for at også vår bransje kan bli mer miljøvennlig, sier produktsjef i Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

Selskapet produserer langt mer enn dekk, og det er ikke lenge siden de viste fram en teknologi som de selv mener kan kutte NOx-utslippet på dieselbiler med hele 60 prosent.

Det tyske selskapet har også vist fram dekk som kan advare mot vannplaning, dekk med gummipigger(!), et nytt ABS bremsesystem som skal fungere bedre på is og snø, og de er også med på å utvikle plattformer for selvkjørende biler og annen ny teknologi.

Innimellom alt dette har de altså tid til å gå seg en tur ut i enga.

Og neste gang du vasser i et blomsterhav av løvetann setter du kanskje litt mer pris på dem. Selv om du kanskje pisser i senga om du smaker på en.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,776FansLik
84FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker