Annonse
Hjem Nyheter Kom deg trygt hjem til jul

Kom deg trygt hjem til jul

Her er trafikktipsene som tar deg trygt og sikkert hjem til jul.

Mange tusen nordmenn gjør seg nå klar for å kjøre «hjem» til jul, og trafikken på veiene kommer mest sannsynlig til å øke inn mot helga.

De fleste ønsker selvsagt å komme seg raskest mulig fram, men stress og vanskelige kjøreforhold kan føre til uhell. Så det gjelder å senke skuldrene.

– Ikke ta med deg julestresset inn i trafikken. Pust med magen og fokuser på veien. En ulykkesfri jul er viktigere enn å spare noen sekunder, sier fagsjef i Trygg Trafikk, Tori Grytli.

Den største trafikale sikkerhetsutfordring vi har i dag er mobilen, og den er selvsagt viktig i forbindelse med juleferien. Men er du nødt til å svare på anropet eller meldingen må du ha tatt noen forhåndsregler.

Saken fortsetter under Annonsen

– Det er kun oppstart, gjennomføring og avslutning av samtale som er tillatt, under forutsetning av at mobiltelefonen er plassert i en holder. Den kan også styres via håndfrie løsninger, som en knapp på rattet eller lignende – da kan du ha mobilen i en veske, lomme eller i midtkonsollen. Likevel vet vi at det dessverre brytes lover og regler daglig som setter en selv og andres liv i fare, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

– Så la mobilen ligge i fred, og nyt kjøreturen sammen med familien. Stress ned og følg med på veien, slik at vi alle får en hyggelig førjulstid.

Bruker du 23 sekunder på å skrive en kort tekstmelding, kjører du over en halv kilometer uten å fokusere på veien når farten er 80 kilometer i timen, ifølge NAF.

– I tillegg viser forskning fra England og Australia at sjåfører som tekster mens de kjører, er like uoppmerksomme som promillekjørere med 0,8 til 1,0 i promille. Bare en enkel telefonsamtale øker reaksjonstiden med nesten ett sekund. Det høres kanskje lite ut, men i fart utgjør det mange meter, sier Ryste og legger til:

– De som bryter loven, tror ikke at mobilbruken påvirker kjøringen, men i bilen skal du ha full oppmerksomhet på veien hele tiden.

I dag koster det 1.700 kroner om du blitt tatt for ulovlig bruk av mobilen, men over nyttår skjerpes straffen ytterligere og du får også to prikker i førerkortet (fire for de som er i prøveperiode).

– Har du ikke allerede lagt fra deg mobiltelefonen når du kjører bil, så start nå. Innfør en god vane, stress ned og senk skuldrene når du skal ut å kjøre. La mobilen hvile når du kjører – så vi alle kommer oss trygt hjem til jul, sier Ryste.

Juletur betyr også i mange tilfeller en fullpakket bil, noe som i verste fall kan få alvorlige konsekvenser om bilen ikke er skikkelig pakket.

– Løse gjenstander i bilen kan rett og slett få dødelige konsekvenser. Ved en ulykke eller bråstopp blir slike gjenstander livsfarlige. Sørg derfor for at ting som iPader, mobiltelefoner, drikkeflasker og annet ikke ligger løst inne i bilen. Løse gjenstander legges i hanskerommet eller under setet, sier Grytli hos Trygg Trafikk.

– Pakk det tyngste så lavt og nærme bakseteryggen som mulig. De letteste gjenstandene legger du øverst, men aldri høyere enn ryggen på baksetet. Og du må ikke stable så høyt at du hindrer sikten bakover.

Mange skal også forsere fjelloverganger, og der kan været snu raskt.

– Å ferdes i fjellet er ingen spøk, selv med bil. Derfor gjelder det å være forberedt. Pakk med varmt tøy i tilfelle du får motorstopp. Ellers bør også bilister huske på fjellvettreglene. Følg med på værmeldingen, og husk at i verste fall er den ingen skam å snu, avslutter Grytli.

Her er Trygg Trafikks beste juletips for en ulykkesfri julefeiring:

  • Stress ned – fokuser på kjøringen
  • Tilpass farten etter forholdene
  • Skrap alltid rutene helt fri for is og snø
  • Bruk tid på pakking av bil, sørg for at alle løse gjenstander er sikret
  • Sørg for at du har med riktig utstyr hvis du skal på lang tur. Ha med kjetting, varme klær og mobil med fullt batteri hvis du skal til fjells. Og følg med på værmeldingen!

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,716FansLik
80FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker