Hjem / Nyheter / Kia klar med helt ny modell
Kia ProCeed kommer tidlig neste år. (Alle foto: Kia)
Kia ProCeed kommer tidlig neste år. (Alle foto: Kia)

Kia klar med helt ny modell

Kia har tidligere vist bilder av konseptmodellen ProCeed, og nå viser de oss den produksjonsklare modellen.

Konseptmodeller er, som ordet forklarer, et konsept av en framtidig bil. Noen ganger lager produsentene slike bare for å vise hvordan de tenker og hva de kan, og har ingen ambisjoner om å gjøre den til en produksjonsmodell.


Men ofte er en konseptmodell det første vi får se av en kommende modell. Og for å gjøre slike mest mulig interessante overdriver gjerne produsentene designet og uttrykket noe, og et vanlig knep er å sette på digre felger, senke den, tone vinduene og gi den en spesiell lakk. Dette gir ofte en wow-effekt, noe produsentene selvsagt er ute etter.

En konseptmodell med wow-faktoren kommer fra Kia, og er en sportslig stasjonsvogn kjent som Shooting Brake-modeller. Konseptmodellen er en videreføring av Ceed-designet, og hadde navnet ProCeed.

Nå har det vært klart at dette var et konsept de ville fortsette (engelsk; proceed) ut til produksjon, og nå har viser Kia oss de første bildene av produksjonsmodellen. Og nei, den ser ikke helt ut som konseptmodellen, men ja, den er helt klart gjenkjennelig fra konseptstadiet.

Modellen kommer i tre forskjellige varianter, hvorav to er GT Line-versjoner. Disse to fås enten med en 1,4-liters turbomotor som yter 142 hestekrefter og et dreiemoment på 242 Nm, eller en 1,6-liters CRDi dieselmotor med 136 hestekrefter og et dreiemoment på 320 Nm.

Den tredje er en GT med 1,6-liters turbomotor med hele 204 hestekrefter og et dreiemoment på 265 Nm. Den er i likhet med 1,4-literen en bensinmotor, og alle tre alternativene er parret sammen med en 7-trinns automatkasse.

Kia tok så seriøst på oppgaven da de fikk løs på en Shoooting Brake-modell at de koblet inn sjefen for Kia-Hyundais High Performace-satsing, Albert Biermann, og han har vært involvert i utviklingen av den sportslige stasjonsvognen hele veien.

Dette er altså en Grand Tourer av Ceed, men den deler kun panser og frontvinge med fem-dørs-versjonen av personbilen. Resten er nytt, og selv om designet er noe nedtonet fra konseptmodellen er det fortsatt skarpe linjer og kanter samt Kias tigernese som dominerer den moderne designet.

ProCeed er først og fremst en stasjonsvogn, så størrelsen er selvsagt en viktig faktor. Bilen er like bred som Ceed med sine 1800 mm, mens den er 5 mm lenger enn sine familiemedlemmer med 4.605 mm. Overheng er et moteord i bilindustrien, og går på hvor mye av bilen som strekker seg forbi forhjulene og bakhjulene. Jo kortere overheng jo mer plass. Kia bygger Ceed-modellene på en ny plattform kalt K2, noe som resulterer i et relativt lite overheng. Akselavstanden er på 2.650 mm, og plassen bak bør dermed være relativt romslig ‒ noe et lasterom på 594 liter da også antyder.

Kia har ikke gitt GT-modellen kun er sportslig ytre, men har tatt for seg innsiden også. Vi ser et D-format ratt, girhendler og sportsseter, og kupéen er dominert av grått og sølv.

Infotainment-systemet er tilgjengelig med 8 tommers berøringsskjerm, og det er lagt opp for støtte av både Android Auto og Apple Car Play så de aller fleste smartmobilene kan kobles opp mot systemet.

Av assistenter sier Kia at ProCeed er utstyrt med det siste av sikkerhet- og kjøreassistanse man forventer i denne klassen, noe som også inkluderer Lane Following Assist. Denne kartlegger biler foran i trafikken og identifiserer passende luker for å kjøre mer økonomisk ved mye trafikk. Systemet holder bilen i filen og kontrollere akselerasjon, bremsing og styring avhengig av kjøretøyene foran. Kias filfølger-assistent fungerer fra 0 til 130 km/t.

ProCeed produseres på Kias fabrikk i Slovakia, og er ment for det europeiske markedet. Salget starter 1. kvartal, mens prisen foreløpig ikke er kjent.

Vi nevnte konseptmodellen i starten. Så hvor stor forskjell er det egentlig?

Her kan du se de to satt over hverandre, og du kan jo prøve å gjette hva som er konseptmodellen. Det bør ikke være altfor vanskelig.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Lamborghini lanserer en ny racingserie som kombinerer asfalt og terrengkjøring, og en spesialversjon av Urus skal brukes. (Alle foto: Lamborghini)

Verdens villeste SUV

Lamborghini Urus er en av de aller mest ekstreme SUV-ene som er laget. Om det …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *