Kvinesdal jobber systematisk med holdningsskapende arbeid, spesielt rettet mot ungdom. Dette er en av grunnene at kommunen nå er «Årets trafikksikkerhetskommune».
Norge er statistisk sett et av verdens sikreste trafikkland. I løpet av årets sju første måneder omkom 57 personer i trafikken, det laveste tallet siden 1947.
Risikoen for å dø i trafikken er nå lavest i Norge sammen med Sveits.
Det kan selvsagt være mange grunner til nettopp det, men mange kommuner har startet med å jobbe både systematisk og målrettet for å styrke trafikksikkerheten. Og det kan iallfall ikke ha noen negative følger.
I 2012 ble det også innført en årlig trafikksikkerhetspris, med en jury bestående av representanter fra Samferdselsdepartementet, Justisdepartementet, Statens vegvesen, Politidirektoratet, Utrykningspolitiet, Helsedirektoratet, Trygg Trafikk og Statens havarikommisjon for transport.
– Formålet med prisen er å fremme lokalt trafikksikkerhetsarbeid. Ved å hedre kommuner som har utmerket seg, ønsker vi å løfte fram forbilder som kan inspirere andre kommuner til økt innsats, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
Årets vinner finner vi i Vest-Agder.
– Kvinesdal er utnevnt til Årets trafikksikkerhetskommune 2017, sier Olsen.
– Kommunen er en ledestjerne innen kommunalt trafikksikkerhetsarbeid. Både politikere og administrasjon har gjennom en årrekke jobbet målrettet og visjonært i sitt arbeid for bedre trafikksikkerhet. Blant annet utarbeidet kommunen allerede i 1993 en trafikk- og transportplan rettet mot barn, og tidligere i år ble de godkjent som «Trafikksikker kommune» av Trygg Trafikk.
– Dette viser at Kvinesdal er et eksempel til etterfølgelse i det kommunale i trafikksikkerhetsarbeidet, sier samferdselsministeren.
Kommunen har blant annet etablert rapporteringssystemer, sjekklister og en egen kommunedelplan om trafikksikkerhet som er forankret politisk og som følges opp kontinuerlig. De arbeider nå med en plan om å få trafikksikkerhet inn i alle barnehager og grunnskoler.
De jobber også med holdningsskapende arbeid, og da spesielt rettet mot ungdom.
Det er fylkeskommunene som foreslår kandidater, og Statens vegvesen mottok 13 forslag til årets pris.
Tidligere vinnere er: Nøtterøy kommune (2012), Austrheim/Lindås (delt pris 2013), Bodø kommune (2014), Alta kommune (2015) og Ski kommune (2016).