Annonse
Hjem Nyheter Jo tidligere påske jo senere dekkskift

Jo tidligere påske jo senere dekkskift

Regelen er at piggdekkene skal av første mandag etter 2. påskedag. Men påsken kommer som kjent på ulike datoer, noe som unntaket i regelen dekker.

I 2016 falt dekkskiftgrensen på 4. april, mens den samme datoen i fjor var 24. april. Det er altså 20 dagers forskjell, og en del centimeter smeltet snø og is.

I år skal piggdekkene av innen 9. april, førstkommende mandag. Så mange vil benytte helgen til å få av vinterhjulene og på med sommerdekk. Og det er vel og bra ‒ om det er bart og plussgrader der du kjører.

I de tre nordligste fylkene er det derimot en fast dato ‒ 1. mai.

Men en tidlig påske kombinert med en snøfull vinter vil også kunne skape trøbbel for mange på sommerdekk lenger sør i neste uke.

Saken fortsetter under Annonsen

Så det har myndighetene tenkt på, og derfor er forskriften utformet slik:

«Piggdekk eller kjetting må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober om ikke føreforholdene gjør det nødvendig. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Vegdirektoratet kan gjøre unntak fra dette forbudet.»

I klartekst betyr dette at du må være skodd for forholdene, og er de slik at du bør kjøre på vinterdekk etter piggdekkdatoen, ja, da skal du gjøre nettopp dette.

Og slik det er i dag venter fortsatt mange på våren rundt om i landet. Et besøk på yr.no avslører også at det kommer til å bli nattefrost mange steder også i tiden framover.

‒ Godt veigrep og sikkerhet kommer før alt annet. Selv om det kanskje ikke ligger snø og is på veien på dagtid der du bor og kjører, kan det være en nærmest usynlig isfilm og underkjølt veibane, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

‒ Om du legger om dekkene i helgen, vær oppmerksom og la bilen stå dersom det ikke er forsvarlig å kjøre. Du som sjåfør er den nærmeste til å vurdere dette, og kjøretøyforskriften slår dessuten fast at det er ditt ansvar, legger han til.

Et problem med snøsmelting på dagen kombinert med minusgrader på natten er at vann som renner ut i veibanen fryser til. Isen i veibanen vil da ikke smelte før varmegradene kommer utover dagen.

‒ Det er viktig å huske på at det alltid er føret som avgjør når du skal legge om til sommerdekk – selv om man overskrider datoen som står i forskriften. Hvis du skulle være uheldig og treffer et islagt parti i en sving, kan det blir fatalt, advarer produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

Så ikke pigg av for tidlig!

Fakta: Fra vinterdekk til sommerdekk

  • Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.
  • Dekk på bil, motorsykkel, moped, traktor, motorredskap, tilhenger eller tilhengerredskap skal ha mønsterdybde minst 1,6 mm.
  • Dekk på kjøretøy som nevnt i første ledd skal likevel ha mønsterdybde minst 3 mm i tiden fra og med 1. november til og med mandag etter 2. påskedag.
  • I tilsvarende periode skal dekk på kjøretøy med tillatt totalvekt over 3 500 kg ha mønsterdybde minst 5 mm.
  • I Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravene til mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april.
  • Dette gjelder likevel ikke bobil med tillatt totalvekt mellom 3 500 kg og 7 500 kg.
  • Piggdekk eller kjetting må ikke brukes i tiden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober om ikke føreforholdene gjør det nødvendig. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Vegdirektoratet kan gjøre unntak fra dette forbudet.

Kilde: Kjøretøyforskriften

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,769FansLik
83FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker