Annonse
Hjem Nyheter Ja, Volvo var favoritten til en krimhelt

Ja, Volvo var favoritten til en krimhelt

Er du gammel nok har du hørt om Simon Templar og Helgenen. Er du ikke det, så lærer du noe nå.

Karakteren Simon Templar var en av de tidligste krimheltene da han kom som romanserie på 1920-tallet, og var den gang en slags «moderne» utgave av Robin Hood. Han var en banditt som gikk under kallenavnet Helgenen, og vi skjønner raskt at han tross alt var en av de gode gutta.

Helgenen var ført i pennen av Leslie Charteris, som ikke ga seg med romanhelten før i 1963. Flere andre tok deretter over, før det var helt slutt i 1983.

Faktisk ble han så stor helt at det for en kort periode ble laget tegneserie av Helgenen, og filmindustrien kastet seg selvsagt på bølgen.

Det aller første forsøket på det store lerret kom allerede i 1938, og ble en umiddelbar suksess. Det fulgte rask sju nye filmer, og det kom ytterligere flere utover 1950-tallet.

Saken fortsetter under Annonsen

Men det er en serie og en mann som er knyttet opp til Helgenen mer enn noen andre, nemlig TV-serien «Helgenen» med Roger Moore. Ja, han som også spilte James Bond.

TV-serien gikk fra 1962 til 1969, og den hadde også en annen kjent hovedrolleinnehaver.

Ryktene skal ha det til at Jaguar ikke var interessert i TV-serien, så dermed skal det ha dukket opp en mulighet for ingen ringere enn svenske Volvo.

De hadde nemlig en modell som faktisk var svært pen å se, en Volvo P1800 coupé presentert i 1961.

Om du ser en slik en for første gang er det helt umulig å gjette at det er en Volvo, selv om den slektes på Amazon. Den ser mer ut som en britisk bil, og den ble da også satt sammen av Jensen Motor i West Bromwich de første årene.

Men Jensen fikk økonomisk trøbbel, og Volvo flyttet produksjonen hjem i 1963. Og da kalte de bilen 1800 S, hvor S’en sto for Sverige.

1800 ble altså en stjerne sammen med Roger Moore i Helgenen-serien, som også ble sendt som Detektimen på NRK.

Filmstjernen, som døde i fjor, sto selv som den første registrerte av en perlehvit 1967-modell som også var med i serien. Denne bilen, mens spesielle «Helgenen-felger», Hella tåkelamper og Volvos treratt, tar Volvo med til den klassiske bilutstillingen Techno-Classica i Essen, Tyskland. Det blir første gang denne bilen blir utstilt på en klassisk bilutstilling i Europa.

Det originale skiltet har nummeret NUV 648E, og ble utstedt 20. januar 1967. Moore signerte papirene to uker senere, og de har fulgt bilen etter den tid.

‒ «Helgenen» med Roger Moore var min favorittserie på 60-tallet, og siden den gang har jeg alltid ønsket meg en P1800, sier Håkan Samuelsson, Volvos sjef.

‒ Det er den mest legendariske Volvo-modellen gjennom tidene, og et flott eksempel på skandinavisk design, legger han til.

Moore solgte bilen videre til skuespiller Martin Benson, et navn som de aller mest ihuga James Bond-fansen kanskje drar kjensel på. Han spilte nemlig mister Solo i «Goldfinger» i 1964. Den gang med Sean Connery som 007.

Som et sidespor, ja vi liker sidespor, kan vi nevne at en annen legendarisk modell fikk sitt gjennombrudd i «Goldfinger». Dette er en bil som til og med plasserer 1800 langt inn i skyggenes dal. Nemlig den ultrasmekre Aston Martin DB5.

Ok, tilbake til hovedhistorien.

Etter Benson fulgte flere eiere, og tidlig på 2000-tallet ble den restaurert tilbake til nesten helt original utseende.

‒ Volvos historieavdeling kunne stolt kjøpe denne tilbake for noen år siden, og vi er veldig glad for å kunne vise den fram til publikum. Det er en unik bil med en unik historie, sier Per-Åke Fröberg, leder av Volvo Cars Heritage.

De som befinner seg i Essen bør utvilsomt ta seg en tur til bilutstillingen. For Volvo har også med en original 1973-modell 1800 ES i oransje lakk som aldri er kjørt på vei, og en svært sjelden 1966-modell 1800 Volvoville kabriolet som det bare ble bygd 30 av, og en 1961 låvefunnet P1800.

Litt av en samling, med andre ord.

En av de tidligste P1800 fra 1961.
En av de tidligste P1800 fra 1961.

En Volvo 1800 ES som aldri er kjørt på vei. Men Vegvesenet ville vært stolt av fargen!
En Volvo 1800 ES som aldri er kjørt på vei. Men Vegvesenet ville vært stolt av fargen!

Men stjernen er uten tvil bilen med skiltet «ST 1». Du tror kanskje det må stå for Simon Templar 1? Ikke nødvendigvis. Som alle ekte helter hadde han også sine aliaser som «Sebastian Tombs» eller «Sugarman Treacle» som han kunne bruke under sine operasjoner, og han var da heller ikke nevneverdig bekymret for at bilen med ST-skiltet skulle avsløre han.

Og det gikk jo bra. Som det også gjør med verdens minst hemmelige agent, James Bond.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,645FansLik
73FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker