Annonse
Hjem Nyheter Ja, trafikken blir tryggere

Ja, trafikken blir tryggere

Nordmenn flest tror at elektroniske hjelpemidler i biler vil gjøre trafikken sikrere.

Nye biler redder faktisk liv ‒ det sørger teknologien for. Nettopp av den grunn har for eksempel Euro NCAP som tester nybilenes sikkerhet innførte nye tester i år, hvor blant annet automatisk nødbrems er en av testgruppen.

Denne fungerer slik at når bilens sensorer oppdager en fare, gir den lynrask beskjed videre til sikkerhetssystemer som automatisk tar forholdsregler. Om en syklist kjører rett ut foran en kjørende bil med en slik teknologi vil bilen reagerer raskere enn det noe menneske klarer og bremse opp automatisk.

Andre systemer innbefatter filbytter, rygging, dødsoner og lignende ting.

Utviklingen er altså enorm, men stoler nordmenn på at denne teknologien faktisk fungerer og vil sørge for bedre sikkerhet?

Saken fortsetter under Annonsen

Det ville Continental vite, og ba InFact gjennomføre en spørreundersøkelse.

Der svarer hele 70 prosent av nordmenn at de tror assistansesystemer som automatisk nødbrems og blindsonevarsling reduserer antall ulykker på veien.

‒ Det er godt å se at de fleste har fått øynene opp for hvor viktig slik teknologi er, og hvordan man kan bruke den til å redusere ulykkene på veien. Det er avgjørende at man tar i bruk ny teknologi dersom man skal nå vårt mål om null ulykker, null skadde og null drepte i trafikken, sier produktsjef i Continental i Norge, Knut Knudsen.

I tillegg til dekk utvikler Continental også selvkjørende og automatiserte løsninger for biler, og har en global nullvisjon i trafikkdrepte ‒ akkurat som veimyndighetene i Norge.

Denne visjonen deler de med bilprodusentene, som utvikler assistenter i en enorm skala for å få ned antall ulykker i trafikken.

Så hvilken gruppe har mest tro på at dette faktisk vil redusere trafikkulykkene?

De mellom 30 og 44 år har mest tro på at elektronikken vil bidra med å redusere antall ulykker, og hele 83 prosent svarer «ja» på spørsmålet.

De spurte over 65 år er mest skeptiske, men likevel svarer 56 prosent at de tror systemene bidrar til å redusere antall ulykker.

‒ De eldste bilførerne har nok et litt annet forhold til ny teknologi enn de yngre, og de er vant til å klare seg uten disse hjelpemidlene. Noen varslinger kan nok være ukjente til å begynne med, men det er viktig å sette seg inn i hvordan de ulike systemene fungerer. Da vil man få best mulig nytte av dem, sier Knudsen.

Mens Norge opplever en fallende kurve på trafikkdrepte, er det stort sett motsatt utvikling i alle andre land. Nesten alle ulykkene skyldes førerfeil, og autonome biler vil kunne luke bort mange av disse.

‒ Det er ingen tvil om at selvkjørende biler vil være tryggere enn menneskelige sjåfører når de kommer på markedet. Det er et stykke fram i tid, men vi ser for oss at bilen skal kunne kjøre helt av seg selv på motorveier i 2025, sier produktsjefen.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,792FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker