Annonse
HjemElbilerJa, dette en Cupra ‒ på en måte

Ja, dette en Cupra ‒ på en måte

Som første bilmerke tar Cupra steget inn i den nye rallyserien Extreme E som skal rette fokus på klimaendringene.

Det er ikke mange årene siden motorsport og miljø var to ganske så forskjellige ting, men i dag trenger ikke disse å være motpoler.

Formel-sporten, som er den mest rendyrkete av de alle, har eksempelvis for lengst gått inn i den elektriske tiden med den nullutslippsfrie formel E-serien ‒ elbilsportens svar på formel 1.

Mannen som var pådriver for formel E heter Alejandro Agag, en spansk forretningsmann og tidligere politikere. Og han så flere muligheter rundt nullutslipp og motorsport.

For å sette ytterligere fokus på klimautfordringen kom han nemlig opp med en ganske så sprø idé; å arrangere rally på de mest klimautsatte områdene i verden.

Saken fortsetter under Annonsen

Han ville altså arrangere rally på plasser «der ingen skulle tru at nokon kunne bu», og Agag er åpenbart en av disse som også klarer å få gjennomført sine planer.

Så han fikk med seg Continental som hovedsponsor, og dermed var det bare å sette i gang og planlegge det hele.

Extreme E, som skal vises direkte i tillegg til at det skal lages en dokumentar, starter med en «hav-etappe» i Senegal i januar. Deretter er det en «ørken-etappe» i Saudi-Arabia, en «fjell-etappe» i Nepal, en «isbre-etappe» på Grønland og til slutt en «regnskog-etappe» i Brasil.

Det er åtte lag som er klare for eventyret, og fem førere er foreløpig plukket ut. Vår egen Andreas Bakkerud er en av de som er aktuell for Extreme E, så vi får håpe at den blide bergenseren blir en av de utvalgte når det hele starter til neste år.

Av de åtte lagene er det ingen rene bilmerker, eller rettere sagt ‒ var.

Et av de yngste merkene i bilverden, Seat-eide Cupra, satser knallhardt når de nå skal selges egne biler. De vil gjerne nå ut til de unge og de kanskje ikke fullt så unge ‒ men fortsatt moderne ‒ bilkjøperne, og har blant annet på gang en elbil som heter el-Born.

Når de i tillegg tidligere var kjent som Seats motorsport-avdeling, og har også laget verdens første helelektriske touring car i Cupra e-Racer, så er det kanskje ikke så rart at de vil være med på Extreme E.

‒ Cupra og Extreme E-konkurransen har en identisk tilnærming til utfordringen om at elektrifisering og sportslighet kan være en perfekt match, sier Wayne Griffiths, president i Seat og Cupra.

‒ Et slikt partnerskap kan pushe oss videre mot elektrifisering, ettersom vi har to ladbare hybrider allerede i starten av neste år, og el-Born som kommer i andre halvdel av 2021.

De to ladbare modellen han snakker om er Leon og Formentor, sistnevnte den første rene Cupra-modellen.

Nå er det selvsagt ikke den ganske så tøffe SUV-modellen Formentor som skal brukes i Extreme E, for dette er spesiallagde biler laget for ekstreme terreng. Faktisk tar vi hardt i når vi hevder det er Cupra, for sannheten er at det spanske merket nå går inn som hovedsponsor for det tyske ABT-laget.

For å gjøre det økonomisk forsvarlig og mer sportslig rettferdig er bilene ganske så identiske, og basert på en ganske så vill bil kalt Odyssey 21.

ABT har allerede ansatt sin mannlige førere, Mattias Ekström som også er Cupra-ambassadør. Hvert av lagene må ha en mann og en kvinne som fører.

‒ Extreme E er en blanding av rally og rallycross, som kjører gjennom veldig forskjellige terreng med en GPS-sporer, forklarer svensken.

‒ Dette kommer til å løfte det å utvikle elektriske biler; samle inn data i områder som programvare og regenerering.

Cupra understreker da også at de ikke går inn i Extreme E bare for motorsportgrunner, men at de også vil høste erfaringer som ville komme elbiler til gode i framtiden.

At de også kommer til å bli synlig på alle plattformer gjennom denne ekstreme serien, er selvsagt heller ikke noe negativt ‒ spesielt når de gjerne vil nå de mer eventyrlystne og unge av oss ‒ uansett alder.

Og mange, uavhengig av kjønn og alder, kunne nok tenkt seg å fått testet bilen i galleriet under:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,126FansLik
96FølgereFølg
85FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse