- Annonse -
HjemNyheterJa, det er mulig å få null stjerner

Ja, det er mulig å få null stjerner

Vi er heldige som bor her i Europa når det kommer til sikre biler. For det selges faktisk biler uten kollisjonsputer i 2017.

Du har nok hørt om NCAP, en organisasjon som tester nybiler. Men det du kanskje ikke har fått med deg er at det finnes en rekke NCAP. For eksempel er det en som tester biler for det europeiske markedet, og er kalt Euro NCAP. Det er denne alle referere til her hjemme.

- Annonse -

Men det finnes faktisk hele åtte forskjellige slike testregioner, og de alle har sine egne metoder. Euro NCAP er den klart største og mest avanserte, og de er også de som tester klart flest biler.

Og fra 2018 kan vi stole enda mer på Euro NCAP, for da vrir de til kranen enda mer og gjør det vanskeligere for bilprodusentene å få fem stjerner. Dette gjør de etter at stadig flere land og forsikringsselskaper faktisk bruker Euro NCAP som et utgangspunkt, og at teknologien sørger for at stadig flere sikkerhetsassistenter blir tilgjengelig i bilene som selges i Europa.

Foruten Euro NCAP så skufler bilprodusentene for det meste fem stjerner inn i testene til Australia (ANCAP), Sør-Korea (KNCAP), Japan (JNCAP) og USA (USNCAP). I alle disse landene er altså bilene relativt sikre, og skulle du finne på å importere en bil fra et av disse landene eller kjøre leiebiler der er det altså ganske trygt.

Kina har sin egen organisasjon kalt C-NCAP, og i likhet med Euro NCAP kommer de med en lang rekke endringer i 2018. Vi har prøvd å finne ut hvordan de siste testene der har endt, men har ikke klart det. Å tyde kinesiske tegn viste seg ganske vanskelig!

- Annonse -

Men vi vet at de kinesiske bilene har blitt sikrere, og at flere av de nye modellene har fått fem stjerner i andre tester. Noen av de eldre kan derimot være tilnærmet dødsfeller, så det gjelder å være litt oppmerksom om man skal kjøre bil der. Mer om det litt lenger nede i saken.

Så var det de to siste da, Latin NCAP og ASEAN NCAP. Her står det litt dårligere til.

Latin NCAP inkluderer Latin-Amerika og Karibbien, og har gjennomført tester siden 2010, og som i de fleste andre land og regioner kommer myndighetene i latinamerikanske land med nye og tøffere sikkerhetskrav i tiden framover. Så det blir bedre, men ikke alle følger FNs standarder per i dag.

Mange av bilene som er testet de siste årene får null og en stjerne, og grunnen er ganske enkel. De har ikke en gang kollisjonsputer. Et eksempel er Chevrolet Spark GT, en modell fra GM. Den ble testet i september 2016, og var totalt strippet for airbags! Utrolig. Det ble null stjerner på den lille bilen.

- Annonse -

Videoen helt i toppen er hentet fra en annen bil solgt i Latin-Amerika og er modellen BYD F0, en bil produsert i Kina og som åpenbart mangler kollisjonsputer. Det ser ikke godt ut å frontkollidere med en slik en. Så der har vi et eksempel på kinesiske biler.

De to siste årene er det kun fire av 23 modeller som har fått full score på fem stjerner, og de skal selvsagt få den hederen de fortjener her. Det var Seat Ateca, Toyota Corolla, Volkswagen Polo og Volkswagen Golf. Tommelen opp til de fire, som alle er testet i 2017.

ASEAN NCAP startet opp i 2012, og hører hjemme i Sørøst-Asia. Disse har ikke testet mange biler, men de to siste har iallfall fått full score. Det er Perodua Myvi (basert på Daihatsu Boon) og Honda CR-V. Den tredje, Proton Etiga (basert på Suzuki), har iallfall kollisjonsputer. Men den mangler «vanlig» utstyr som ABS-bremser og ESC (stabilitetskontroll), så de har åpenbart en vei å gå også de.

De sju andre bilene som er testet ligger midt på treet, og det er altså ingen som er i så dårlig stand som enkelte i Latin-Amerika. Men kvaliteten ville altså ikke holdt i Europa.

Euro NCAP tester altså det meste som kommer, og av de 20 siste testene de har gjennomført har 19 fått fem stjerner. Det er kun den nest siste testen, en Citroën e-Mehari, som ikke oppnår toppscore. Den lille elbilen mangler det meste av førerassistenter, og får derfor trekk på to stjerner. Den endte altså opp med tre stjerner.

Vurderer du ny bil og lurer på hvor sikker den er? Du finner sikkert akkurat din modell hos Euro NCAP.

Følg bil24.no på Facebook

- Annonse -

Flere nyheter

Dette er en Huracán som trives like godt på grusen som på asfalten. (Fotos: Lamborghini)

Lamborghinis terrengdyr har 610 hk

Etter å ha pirret folket med flere smaksprøver, avslører endelig Lamborghini hva Huracán Sterrato faktisk byr på. Så hvordan maksimaliserer...
Nye BMW M2 har ikke kommet, men det stopper ikke tyskerne fra å vise fram en pimpet utgave. (Fotos: BMW)

BMW pimper opp M2-modellen

Om du ikke er helt fornøyd med en standard M2, viser nå tyskerne fram en utgave pimpet med nye...
Den usedvanlig ville Koenigsegg Jesko er kåret til årets hyperbil av Top Gear. (Foto: Koenigsegg)

Top Gear har valgt sine favoritter

Det handler faktisk ikke bare om superbiler når Top Gear deler ut sine priser for 2022, men disse dominerer...
Julenissen låner mer enn gjerne ut Rudolf og sleden, og det bør også få reinsdyret i toppform til årets største dag, 24. desember. (Fotos: Uber)

Nå kan reinsdyr-slede bestilles fra Uber

Finland har rappet til seg julenissen, så det skulle det nesten bare mangle at det også blir mulig å...
Model Y har fått et forsprang på Volkswagen ID.4 i kampen om å bli årets mest populære nybil. (Fotos: Tesla)

Model Y rykket fra på bestselgerlisten

Teslas klart mest populære bil gjorde et rykk i november som selv Therese Johaug hadde vært stolt av. Kampen om...
Ford Europa viser nå fram nok en ny Ranger-utgave, og denne gang handler det om den mest luksuriøse utgaven noensinne. (Fotos: Ford)

Viser ny toppmodell av Ranger

Det er på vei en ny luksusutgave av kommende Ford Ranger kalt Platinum. For et par uker siden kunne Ford...
Mange fotgjengere omkom i november, så både de myke og harde trafikantene må være ekstra oppmerksomme i den mørke tiden vi er inne i. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)

Antall omkomne skjøt i været

Over tre ganger så mange mistet livet i trafikken i november målt mot samme måned i fjor. Det deprimerende trenden...
Dette er verdens første autonome byferge, og den bygges av tre norske selskap. (Foto: Torghatten)

Norge bygger verdens første selvkjørende byferge

Framtiden er ikke bare utslippsfri ‒ den er også førerløs. Og ja, det inkluderer det våte elementet, og der...
Mercedes kan åpne verdens aller første parkeringshus som også tillater kommersiell automatisk parkering. (Fotos: Mercedes)

Verdens første selvparkering godkjent

Mercedes, er nær sagt, som vanlig først ute, og denne gang handler det om selvparkerende biler. For drøyt to år...
Opel Astra kommer også som en helelektrisk utgave, og det gjelder både den vanlige kompaktmodellen og stasjonsvognutgaven. (Fotos: Opel)

Astra blir første helelektriske tyske stasjonsvogn

Blitz-merket slår til med to elbilutgaver av Astra, og det inkluderer en helelektrisk stasjonsvogn. Det står skrevet i stein, eller...
Det blir nye avgifter på elbilen, inkludert moms og vektavgift. (Foto: NAF)

Regjeringen klasker to store avgifter på elbilen

Det blir både moms og vektavgift på nye elbiler fra 2023. Bilaktører som NAF og Norsk elbilforening satte sin lit...
Audi viser fram to nye RS-utgaver, og dette er virkelig krutt. (Fotos: Audi)

Tidenes sterkeste Audi RS 6 og RS 7

Oh yeah, enda mer krefter for Audis potente RS 6 Avant og RS 7 Sportback. Hvor skal det ende for...
Norsk vintervær spiser rekkevidde ut av elbilen, og da er det smart å ta et grep før kjøreturen. (Foto: NAF/Motor)

Vær smart og forvarm elbilen

Den kalde tiden er over oss, og for de som kjører elbiler er rådet enkelt ‒ forvarm. Da NAF testet...
En elektrifisering av transporten betyr langt mer enn kun å lade opp elbilene. (Fotos: Volkswagen)

En elektrifisert transport vil sende kraftforbruket til værs

Miljødepartementet har regnet på hva energiforbruket blir om transporten elektrifiseres. Og det korte svaret er: Skyhøyt. I vår kimet alarmklokkene....
Lexus’ aller eldste modell, LS, blir nå enda mer moderne. (Fotos: Lexus)

Lexus’ flaggskip er digitalisert

2023-utgaven av LS-modellen får en haug med nye digitale funksjoner, inkludert mulighet for å fjernstyre avisingen av frontruta. Den aller...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her