Annonse
HjemNyheter- Ikke kall det autopilot

– Ikke kall det autopilot

Statens vegvesen mener at flere ulykker skyldes at førere har stolt for mye på selvkjørende hjelpemidler.

Nylig presenterte Tesla en selvkjørende bil i en imponerende video. Bilen tok seg fram i trafikken helt uten hjelp av føreren, og videoen ble avsluttet med at Teslaen lukeparkerte seg selv. Se selv nederst i saken.

Selvkjørende biler kommer med andre ord stadig nærmere en realitet. Men Statens vegvesen er litt bekymret.

– Både i Norge og i utlandet har det vært ulykker der det er grunn til å tro at sjåføren har stolt for mye på førerstøttesystemene. Vi advarer mot feil bruk av slike systemer, sier Espen Andersson i Statens vegvesen.

I teorien kan Tesla, og andre merker, kjøre uten hjelp av føreren. Men foreløpig brukes innebygde hjelpesystemer til at bilen holder filen sin, holder avstand, blindesonevarsler, nødbremser og følger køen. Styringen i høyere fart gjøres fortsatt av den personen som sitter i førersetet.

Saken fortsetter under Annonsen

– Det er fortsatt sjåføren som kjører bilen. Systemene er ikke nok utviklet til at de kan håndtere enhver situasjon som vil oppstå i trafikken. Derfor understreker vi at sjåføren alltid må følge med på veien og trafikken, ha hendene på rattet og ha full kontroll på kjøringen til enhver tid, sier Andersson, og understreker at det er uforsvarlig av føreren å gi fra seg full kontroll på kjøretøyet. Dette er også nedfelt i vegtrafikkoven.

Andersson liker heller ikke at bilens hjelpemidler ofte blir kalt for autopilot.

– Vi mener det er svært uheldig at førerstøttesystemer blir omtalt som «autopilot». Dette bidrar til at mange misforstår hva systemet egentlig er og hva det kan brukes til. Kundene tror bilen kan kjøre av seg selv og føres bak lyset, sier Andersson.

Men en ting er Andersson enig med bilprodusentene om:

– Vi ser frem til en fremtid hvor vi kan stole på selvkjørende biler som tar oss trygt frem dit vi skal. Men vi er ikke der helt ennå.

Slik ser det ut når Tesla presenterer sin selvkjørende bil:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse