Annonse
Hjem Nyheter I dag krasjer vi mest!

I dag krasjer vi mest!

Tradisjonelt bulker vi mer i dag enn noen andre dager i året. Så trekk pusten og kjør forsiktig!

Men det er ikke bare «parkeringsplass-bulking» som kaster en mørk skygge over trafikkstatistikken i desember. Det oppstår også mange alvorlig ulykker i julemåneden.

Bare 14 dager ut i desember hadde seks personer omkommet i den norske trafikken, og i snitt de fem siste årene har 10 personer omkommet på norske veier i desember.

Det er dermed mange familier som opplever en svært tung høytid.

‒ De siste årene har det vært svært krevende forhold ute i trafikken for mange av våre trafikanter. Vi i Trafikksikkerhetsforeningen ønsker å sende ute en oppfordring til alle trafikantene nå i desember måned, sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i foreningen.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Ta ekstra hensyn til føreforholdene og kjør etter forholdene og alltid på riktig side av fartsgrensene, fortsetter Tangstad-Holdal.

Han oppfordrer alle på motoriserte kjøretøy til å ta ekstra hensyn til den mørke årstiden og være oppmerksom på de myke trafikantene. Til de myke trafikantene er oppfordringen om å gjøre seg godt synlig, bruke refleks og lys slik at de blir oppdaget i god tid.

22. desember er den aller verste bulkedagen, etterfulgt av 23. desember.

En statistikk fra forsikringsselskapene viser at det krasjes 79 prosent mer 22. desember enn det årlige gjennomsnittet, og i fjor ble det registrert hele 3.325 kollisjoner med personbiler på 22.- og 23. desember.

Bare 22. desember i fjor ble det meldt inn nærmere 1.800 saker, viser statistikk fra Finans Norge. I de andre 11 månedene i fjor var snittet for den 22. dagen i måneden på 1.006, så det er en voldsom økning 22. desember.

Eneulykker og påkjøring av parkerte biler var de største ulykkesgruppene 22. desember – fulgt av rygging og påkjørsel bakfra.

Mange av ulykkene er heldigvis uten personskader, men en gjenganger er altså ryggebulking på parkeringsplasser. Mange biler, kaotiske tilstander, dårlig utsikt og mye stress er hovedårsakene.

‒ Stadig flere har bil med ryggekamera, og både det og sensorer er fantastiske hjelpemidler når man skal rygge, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

‒ Men det er fortsatt viktig å bruke speilene og eget blikk så man har oversikten, særlig når kameraet er skittent, understreker han.

Utfordringen er at det fester seg saltsørpe og annen skitt på linsen, noe som påvirker kameraene. Rådet er å ha med seg en sprayflaske med vann eller væske som ikke fryser, og tørke forsiktig med en klut.

Ikke bruk hansken eller fingrene da linsen kan bli slitt.

Og det hjelper heller ikke å skylde på bilen om du krasjer.

‒ Rent juridisk har du ansvaret selv, uavhengig av førerstøttesystemer, sensorer og kameraer. Elektronikken er ment som en hjelp, sier Sødal.

Trafikksikkerhetsforeningen understreker også at det er viktig å skrape vinduene fri for is før kjøreturen starter. Dette er en enkel men viktig forhåndsregel for å gjøre bilturen tryggest mulig.

For som Tangstad-Holdal så riktig sier:

‒ Vi har ingen å miste.

Dekkmann peker på en annen ting som kan være en faktor.

‒ Det handler nok mye om at folk er uoppmerksomme og stresset i forbindelse med julehandlingen, men på den tiden av året er ofte føret vanskelig i tillegg. Det kan gjøre det vanskeligere å unngå en ulykke dersom man ikke har gode dekk, sier produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

Det lovlige minstemålet på mønsterdybden på vinterdekk er 3 mm, men ekspertene anbefaler minst 4,5 mm.

‒ Det å tyne den siste millimeteren ut av et vinterdekk kan bli en veldig dårlig investering. Selv en liten skade på en parkeringsplass kan fort bli vesentlig mer kostbart enn et sett med splitter nye vinterdekk av god kvalitet, advarer han.

Desember er altså den verste måneden når det kommer til trafikkulykker, og dagen i dag er den aller verste.

Så kjør pent, vis hensyn og ha en riktig så god hjul.

Følg bil24.no på Facebook

Forrige artikkel70 heldiggriser!
Neste artikkelRallykongen gjør comeback

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,847FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker