Annonse
Hjem Forbruker I dag åpnes det for sterkere lys

I dag åpnes det for sterkere lys

Nå er det ikke lenger en begrensning på antall ekstralys og styrken på disse.

Reglene for lys på kjøretøy er regulert av EU, noe som også betyr at Norge må følge disse. Men det er mulig å få spesielle unntak, noe EU-landet Sverige fikk i 2010. Svenskene søkte om fritak rundt antall ekstralys på kjøretøy, samt hvor kraftig disse kunne være.

Svenskene fikk en positiv tilbakemelding, og siden den gang har det vært fritt fram med ekstralys og lysstyrke hos våre gulblå naboer.

Her hjemme har myndighetene fulgt med på ringvirkningene av dette i Sverige, og Vegdirektoratet kom etter hvert med et forslag om at reglene endres etter svensk mønster. Heller ikke samferdsdepartementet så noen store negative konsekvenser av de særegne svenske lysreglene.

‒ Med de lange og mørke vintrene vi har i Norge, er det mange som kan tenke seg muligheten for bedre lys på bilene sine, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Derfor har regjeringen nå forandre regelverket, slik at det fra nå er mer fleksible regler for montering av ekstralys på bil.

Regelendringen gjelder altså fra 1. oktober, og åpner for et fritt antall ekstralys. Fra samme tid er det heller ikke lenger et krav til at disse monteres parvis, eller maksimal lysstyrke.

I prinsippet får vi nå samme regler som Sverige.

‒ Vi har de siste årene fått flere spørsmål om regelverket for bruk av ekstralys på bil. Særlig gjelder dette maksimumskravet til lysstyrke og kravet om at ekstralys måtte være montert parvis. I Norge har vi lange og mørke vintrer. Med bakgrunn i et moderne nærlys gir mye bedre effekt enn tidligere, blir overgangen fra fjernlys til nærlys ikke så krevende for førerens syn. Derfor åpner vi nå for å tillate mer fjernlys som vil kunne til å bidra til å gjøre både myke trafikanter og dyr mer synlig på mørke veistrekninger, sier ministeren.

Departementet opplyser at regelendringene gjelder for alle biler, altså både de lette og tunge.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,645FansLik
73FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker