Annonse
Hjem Nyheter Hyundai med flyvende kjøretøy ‒ og de er dønn seriøse

Hyundai med flyvende kjøretøy ‒ og de er dønn seriøse

Skal det være en flyvende taxi? Ingen problem, Hyundai er på saken.

Hvorfor nøye seg med biler når man også kan lage fly?

Hyundai kaster seg nå på morgendagens transportmiddel, og har inngått et samarbeid med Uber om å utvikle flyvende kjøretøy ‒ såkalte VTOL-fly.

Disse kan ta av rett opp akkurat som et helikopter, for deretter å vri propellene slik at de flyr som et vanlig fly. Se video av konseptet litt lenger ned.

Hyundai satser som kjent tungt på elbiler, så det er ikke noe stor overraskende at flyet er en helelektrisk versjon kalt eVTOL (electric vertical take-off and landing aircraft) med navnet Hyundai S-A1.

Saken fortsetter under Annonsen

Målet er altså å avlaste den urbane trafikken ved å lage taxier som rett og slett flyr over køene, noe som selvsagt er langt mer effektivt enn å stå fast i trafikken.

Uber satser hardt på å løse floken som stadig blir større i og rundt de store byene, og har satt i gang et initiativ de kaller Elevate ‒ å løfte seg.

Hyundai blir det første bilselskapet i denne satsingen, og gjennom partnerskapet vil Hyundai produsere og distribuere de flyvende kjøretøyene som Uber skal bruke.

‒ Vår visjon med urban luftfart vil endre hele konseptet ved urban transport, sier toppsjef Jaiwon Shin i Hyundais Urban Air Mobility-divisjon (UAM).

‒ Vi forventer at UAM vil gi liv til urbane miljøer og at det vil gi mer kvalitetstid for menneskene som bor der. Vi har stor tro på at Uber Elevate er den riktige partneren i å gjøre dette innovative produktet tilgjengelig for så mange kunder som mulig.

Ambisjonene er bokstavelig talt skyhøye, og Hyundai og Uber drømmer ikke bare om noen få S-A1 oppe i luften.

‒ Hyundai er vår første kjøretøypartner med erfaring fra å produsere biler i en global skala. Vi tror Hyundai har potensialet til å bygge Uber Air-kjøretøyer i et omfang som er uten sidestykke i dagens luftfartsindustri, sier Uber Elevate-sjef Eric Allison.

‒ Gjennom å kombinere Hyundais produksjonskapasitet med Ubers teknologiske plattform tar vi et kvantesprang mot å lansere et pulserende nettverk av flyvende taxier i løpet av de neste årene.

Jøss.

Så hva er Hyundai S-A1?

  • S-A1 er designet for en marsjfart på 290 km/t, og en marsjhøyde under flyvning på 300-600 meter (1.000-2.000 fot). Konseptet kan fly turer på opptil 100 kilometer.
  • Hyundai-kjøretøyet er 100 prosent elektrisk, og vil i rushtid trenge 5-7 minutter på å lade fullt.
  • S-A1 vil benytte distribuert elektrisk fremdrift, som driver flere rotorer og propeller. Dette skaper økt sikkerhet gjennom å minske faren ved komponentfeil. Flere mindre rotorer bidrar dessuten til langt mindre støy enn en rotor med forbrenningsmotor i tradisjonelle helikoptre, noe som er svært viktig i byer.
  • Modellen er laget for å ta av og lande vertikalt, for så å bytte til vinger når kjøretøyet når marsjfart- og høyde.
  • Til å begynne med vil S-A1 styres av en pilot, men over tid vil de flyvende kjøretøyene bli helt autonome.
  • Kupeen er designet med fire passasjerseter, og hver enkelt passasjer har plass til bagasje. Det vil dessuten være enkelt å stige inn eller ut.

Slik ser Hyundai og Uber for seg det hele:

Så hvordan fungerer en VTOL?

Jo, her viser Hyundai og Uber konseptet, som altså går ut på at en VTOL tar av som et helikopter og deretter flyr som et fly.

Uber Air Taxis er ikke en fjern drøm, og med fullskalamodellen som vises fram under den pågående teknologimessen kalt CES i Las Vegas er framtidens mobilitet et steg nærmere realiteten.

Her er flere bilder av Hyundai S-A1:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,815FansLik
85FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker