- Annonse -
HjemElbilerHver femte bil var elbil

Hver femte bil var elbil

Mer enn hver femte nybil i fjor var en elbil, viser bilsalgstatistikken. 2017 er det tredje beste året målt i antall nybiler.

Mens salget av dieselbiler stuper, er situasjonen helt annerledes med elbilsalget. Allerede tilbake i 2015 tiltok salget av nullutslippsbiler, og tendensen har bare fortsatt.

- Annonse -

Av de totalt 158.650 nye personbilene som ble registrert fjor, var 33.080 nullutslippsbiler. Det gir en markedsandel på 20,9 prosent, og er knappe 9.000 flere enn 2016.

‒ Det er all grunn til å tro at salget av nullutslippsbiler vil fortsette å øke også i 2018, ettersom det kommer flere modeller som både har lenger rekkevidde, passer inn i familiesegmentet og vil ligge på et prisnivå som passer for flere, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Det aller viktigste er at incentivene rundt nullutslippsbilene fortsetter også i 2018, og dermed vil elbiler bli betydelig billigere enn tilsvarende fossile biler.

‒ I tillegg til de nye nullutslippsbilene ble det bruktimportert 8.559 personbiler med nullutslipp i 2017, mange av dem så godt som helt nye. Det betyr at den norske personbilbestanden økte med mer enn 41.000 nullutslippsbiler i 2017, opplyser Solberg Thorsen.

- Annonse -

I tiden som kommer vil flere elektriske modeller treffe markedet, og rundt 2020 vil de aller fleste store bilprodusentene ha en rekke elbiler i sitt utvalg. Og OFV tror da også at andelen elbiler vil øke.

‒ Andelen nye registrerte nullutslippsbiler i 2018 vil ligge på anslagsvis 25 prosent av det totale salget av nye personbiler. Da vil Norge fortsatt være helt i toppsjiktet i verden hva gjelder salg av nullutslippsbiler i forhold til totalt bilsalg, sier Solberg Thorsen.

Samlet sett holder fortsatt de fossile godt stand, ettersom de aller fleste fortsatt kjører biler som har noen år på baken. Den norske bilkparken teller rundt 2,7 millioner biler, og av disse er snaut 150.000 elbiler. De gir en andel på rundt 5 prosent.

Det ble altså registrert 158.650 nye personbiler i 2017, noe som er det tredje høyeste tallet noensinne. Kun i toppårene 1985 og 1986 ble det registrert flere personbiler i Norge.

- Annonse -

Ikke overraskende er det hybrider som fører an, med en markedsandel på 31,3 prosent. I 2016 var denne på 24,5 prosent, så økningen er solid. Totalt ble det registrert 49.736 hybridbiler, 11.814 flere enn 2016.

Dieselbilene kjører fortsatt mot en langsom død, og falt fra en markedsandel på 30,8 prosent i 2016 til 23,1 prosent i fjor. Bare for fem år siden var dieselandelen på over 64 prosent, men den gang hadde som de fleste husker politikerne gått ut og oppfordret til kjøp av slike. Det var en blemme av de sjeldne, har det vist seg.

Solberg Thorsen er glad for at mange nå ser seg råd til å bytte ut sin gamle bil med en ny en som forurenser mindre og er mer trafikksikker.

– Denne utviklingen vil bare øke, og dette er et gode både for trafikksikkerheten og miljøet. Derfor er det viktig å fornye bilparken raskest mulig. De store bilprodusentene, både innen personbiler og lastebiler, legger inn store ressurser for å bedre teknologien og bidra til lavere utslipp. Dette, i kombinasjon med en infrastruktur som også bygger på samspill med og mellom kjøretøy, vil være bra både for samfunnet og enkeltmennesket, sier han.

Årets vinner ble Volkswagen, som solgte drøyt 23.000 biler i 2017. Toyota tok en klar andreplass med i underkant av 18.000 biler, mens BMW var det tredje mest populære merket i 2017 med drøyt 13.000 personbiler.

Ikke overraskende ble Volkswagen Golf (alle varianter) den mestselgende med drøyt 12.000 biler, etterfulgt av den elektriske BMW i3 med drøyt 5.000 biler og Toyota RAV4 kun 215 biler bak i3. Også Tesla Model X, Volkswagen Passat, Mitsubishi Outlander og Toyota Yaris bikket 4.000 solgte biler i 2016.

Toppåret for flest registrerte nybiler er 1986, hvor tallet endte på 167.352. Det blir neppe slått i 2018.

– OFVs prognose for bilsalget 2018 er satt til 157.700 personbiler, og innebærer at vi også i år vil få et høyt bilsalg, sier Solberg Thorsen.

Følg bil24.no på Facebook

- Annonse -

Flere nyheter

Norge har en av verdens høyeste drivstoffpriser, men våre folkevalgte har foreløpig ikke brydd seg om det. (Foto: NAF)

Tre av fire i distriktene sliter nå med høye pumpepriser

Mens Norge håver inn store summer på høye oljepriser, er drivstoffprisene i ferd med å knekke privatøkonomien til folk...
Mange tar med seg kjæledyret på bilferie, og da er det smart å tenke på sikkerhet og velvære. (Fotos: Musti)

Slik tar du vare på kjæledyrene på bilferie

Vi har blitt flinkere til å sikre kjæledyrene under bilturen, og her er tipsene for å gjøre bilferien enda...
Fire eksperter har plukket ut de seks beste kjøreveiene. En norsk berømt og svært så fotogen strekning er blant de utvalgte. (Fotos: Mazda)

Kåret til en av verdens beste kjøre-strekninger

Ja, du kjenner igjen bildet, gjør du ikke? Eksperter har kåret berømt norsk strekning til en av de aller...
Lading skremmer mange fra å ta kjøreturen nedover kontinentet. (Foto: NAF)

På Europa-tur med elbilen? Har er tipsene

NAF sier at det er fult mulig å ha en god elbilferie i Europa. Nylig gjennomførte YouGov på oppdrag for...
Ford viser nå en ellevill varebil som selv formel 1-bilene skal slite med å henge på opp til 100 km/t. (Fotos: Ford)

Ford med en helt vanvittig el-varebil

Hørt om den elektriske varebilen som akselererer like fort som en formel 1-bil? Ikke det, nei. Gigantiske Ford satser hardt...
Mercedes Vision EQXX har gitt oss en smakebit på framtidens rekkevidder for elbiler. (Fotos: Mercedes)

Mercedes’ elbil klarte 1.202 km rekkevidde

Med et forbruk på pene 8,3 kWh rullet og rullet Mercedes Vision EQXX, før den til slutt stoppet etter...
Ludvig er ekstra bekymret for all søppelet han finner langs veikanten. (Foto: Hold Norge Rent)

Ikke kast søppel ut av bilvinduet. Hilsen Ludvig

Med flykaos og korona blir det også bilferie på mange i år, og Ludvig er litt bekymret. Han frykter...
Dette er en ny sjef i Continental-familien. (Fotos: Bentley)

Bentley viser fram ny sjef

Continental GT Mulliner W12 kombinerer luksus og ytelser på et helt nytt nivå. Fordelen med et luksusmerke som Bentley er...
En prototype av Polestar 5 er på plass under Goodwood-festivalen, og der skal de kjøre to ganger opp den berømte bakken. (Fotos: Polestar)

Polestar 5 sikter mot 884 hk

Svenskene har ikke tenkt å leke når de utvikler sin første helelektriske GT-modell. Polestar-merket springer rett ut fra motorsporten. Det...
Peugeot knaller til med en helt ny 408 med ganske lekre linjer. (Fotos: Peugeot)

Peugeot lokker med en coupé

Splitter nye Peugeot 408 skiller seg helt klart ut fra resten av familien. Peugeot selv kaller den nye 408 for...
Toyota oppgraderer Rav4 for modellåret 2023. (Fotos: Toyota)

Toyota oppgraderer bestselgeren

Rav4 får blant annet et nytt multimedia-system og flere førerassistenter. Det aller meste handler om elbiler når det kommer til...
Et barnesete med kollisjonspute har imponert i tre tyske tester denne våren. (Fotos: Cybex)

Barnesete med airbag imponerte

Ja, det finnes barnesete med integrert airbag. Og det er åpenbart effektivt. Det testes selvsagt barneseter stadig vekk, og i...
BMW M fyller på med en M3 Touring. (Fotos: BMW)

Her er stasjonsvognen av BMW M3

BMW M3-familien er komplett med utgaven kalt M3 Touring. Da BMW kom med M1 tilbake i 1978 tenkte de ikke...
Dette er tegningene av en ny elbil fra Volkswagen, ID. Aero. (Fotos: VW)

Volkswagen pirrer med svær el-sedan

Store ID. Aero skal først øremerkes et land hvor befolkningen ikke er så veldig lange. Tilbake i 2018 var Volkswagen...
Prodrive hyller nå en spesialutgave av Subaru Impreza som kom i 1997. (Fotos: Prodrive)

Klassiske Subaru Impreza har gjenoppstått

Jadda ‒ Prodrive kliner til med en ny utgave av den berømte gatebilen som fulgte i kjølevannet av WRC-suksessen...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her