Annonse
Hjem Kjøp og Salg Huskeliste ved bruktbilkjøp

Huskeliste ved bruktbilkjøp

Skal du kjøpe bruktbil, enten fra forhandler eller privat finner du her en huskeliste over hva du bør tenke på.

Eierforhold
Det første du bør gjøre, spesielt ved privat handler, er å sjekke eierforholdet på bilen. Sjekk vognkort og vær sikker på at det er riktig person som selger bilen.

Hvor finner jeg bilene?
Den suverent største markedsplassen er Finn.no. Her legger det meste av forhandlere sine biler ut, samtidig som også de fleste private bruker denne siden.
Finn.no

Vurder prisen
Her gjelder sunn fornuft. Sammenlign med andre biler på Finn.no. Det er da viktig å ta hensyn til utstyrsvarianter og kilometerstand når du sammenligner priser. Panoramatak, Skinninteriør, Navigasjon, Bluetooth, DAB+ og ekstra hjulsett er viktig faktorer under prissettingen. KVD Norge har også laget en kalkulator som beregner markedsprisen, men se deg ikke blindt på denne da variasjonene kan være store.
Bilkalkulator KVD Norge

Kjøpekontrakt
Skriv alltid kjøpekontrakt på bilen. Har du ikke dette har NAF laget en kjøpekontrakt som både kan opprettes på papir og signeres digitalt.
Opprett digital kjøpekontrakt
Last ned kjøpekontrakt i pdf-format

Saken fortsetter under Annonsen

Sjekk årsmodell og kilometerstand
Årsmodell trenger ikke være den samme som 1. gangs registrert. Dette skaper ofte usikkerhet. Er du usikker på dette sjekk med merkeforhandler. Spør da også samtidig om servicehistorikk og hva bilen var kjørt sist den var på service. Det skal også være påført kilometerstand i serviceheftet om bilen har tatt regelmessige servicer. Vegvesenet har også en side du blant annet kan sjekke kilometerstand på bilen sist den var inne på EU-kontroll.
Sjekk kjøretøyregisteret

EU-godkjenning
I kjøretøyregisteret kan du også se om bilen er EU-godkjent og når den skal inn til neste kontroll.
Sjekk kjøretøyregisteret

Bilens tilstand
Sjekk serviceheftet, det er viktig at bilen har vært til jevnlige servicer. Om du kjøper en nyere bruktbil med nybilgaranti er det spesielt viktig at serviceintervaller opprettholdes. Er du i tvil, kontakt merkeforhandler. Er det mangelfull service forsvinner nybilgarantien. Selger er også pliktig til å opplyse deg om større kollisjonskader og opprettinger på bilen.

Prøvekjør bilen
Alltid prøvekjør bilen før du skriver kontrakt. Ofte kan en prøvetur gi deg den riktig magefølelsen.

Tilstandsrapport
Be gjerne om en tilstandsrapport på bilen. Denne er mye mer omfattende enn EU-kontrollen som bare forteller om bilens tekniske feil som påvirker sikkerhet og miljø. Tilstandsrapporten skal fortelle mer om kosmetiske feil og slitasje som vil medføre reparasjon. Ønsker du ta dette fra en uavhengig kilde kan både NAF og uavhengige verksteder ta dette for deg. Flere tilbyr da også å sjekke markedsprisen på bilen.

Betaling
Betal aldri kontant. Ofte går dette på tillit mellom kjøper og selger. Kjøper betaler og selger overfører bilen. Sørg for at dette skjer så snart som mulig. Har du finansiering vil banken kunne utbetale dette til selger straks bilen er registrert på deg.

Eierskifte
Når du har sjekket det du skal og bestemt deg for å kjøpe bilen må du sørge for at bilen blir registrert på deg.
Omregistrer bilen her

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker