Annonse
Hjem Forbruker Hundegitter er smart selv uten firbeinte

Hundegitter er smart selv uten firbeinte

Det er flere år siden SUV-bølgen skylte over oss, og disse høyreiste bilene gjør det mulig å stable mer bagasje i høyden bak. Og det kan være skummelt ved en brå stans.

Med de tradisjonelle personbilene er bagasjerommet en ganske så adskilt delt, men det er selvsagt mulig å stable i høyden også der om man fjerner hattehylla og fyller på.

Men SUV-modellene har som regel et enda mer åpnet rom mellom bagasjerommet og baksetene, noe som potensielt kan være farlig ved en bråstopp.

For er det lastet mye i bagasjerommet, risikerer med at lasten kommer inn i kupéen med en voldsom kraft. Som alle skjønner kan det være livsfarlig.

Noen produsenter har løst dette med å installere en sikkerhetsgardin som er mulig å dra ned bak baksetet, slik at bagasjerommet blir helt adskilt. Denne bør brukes om det er last i bagasjerommet.

Saken fortsetter under Annonsen

Mange biler har også kroker i bagasjerommet som kan brukes som festepunkter til stropper og nett, slik at bagasjen blir sikret på den måten. Også disse bør benyttes om det er last bak.

Men det finnes også en tredje løsning som er smart, nemlig hundegitter. Og da snakker vi ikke om å adskille eventuelle firbeinte venner som er med på biltur.

Dette vil faktisk også sikre de i kupéen på en enda bedre måte, påpeker Statens vegvesen.

De peker spesielt på små barn i bakovervendt barnesete som sitter svært utsatt til hvis bagasjen kommer fremover ved en bråstopp.

‒ Det beste er å ha et fast montert stålgitter som er tilpasset din biltype. Det finnes også universalgitter som i teorien skal kunne brukes på alle biler, men disse kan være vanskelig å montere slik at de gir tilstrekkelig beskyttelse, sier Arne Larsen Island hos Statens vegvesen.

Og husk også at ved hard nedbremsing kan løse gjenstander komme som et prosjektil, og selv lette gjenstander kan forårsake store skader.

‒ Noe så uskyldig som en brusflaske kan, hvis den treffer galt og med tilstrekkelig kraft, ta livet av den som får den i hodet, sier Island.

Han understreker at det er like viktig å sikre lasten på korte turer til butikken som på lange ferieturer, og regelen er at det tyngste skal nederst.

‒ Hvis du likevel må ha bagasje inne i kupeen bør du bruke sikkerhetsbeltene i baksetet til å sikre den, er tipset fra Arne Larsen Island.

Husk også at det er vektbegrensninger på takboksene, og disse ikke bør lastes tungt.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,769FansLik
83FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker