Hjem / Elbiler / Hør lyden til elbilen I-Pace
Jaguars elbil lager nå lyder når den kjører i lav fart. (Foto: Jaguar)
Jaguars elbil lager nå lyder når den kjører i lav fart. (Foto: Jaguar)

Hør lyden til elbilen I-Pace

Har du hørt på maken! Jaguar har installert en, tja, durelyd i sin nye elbil I-Pace.

En ting som har vært diskutert ganske heftig rundt elbilene og hybridene er lyden. Eller mer korrekt, mangelen på den. For de myke trafikanter bruker ikke kun øynene ute i trafikken, men også ørene.

Annonse

Enda verre er det for de med nedsatt syn, og verst selvsagt for de som er blinde. For hvordan skal de vite at det er klart til å krysse veien om bilene ikke lager en lyd? Ja, det er selvsagt et problem som må løses.

En rekke bilprodusenter har da også tatt dette seriøst, og det finnes mange biler som har manuelle lydvarslingssystemer allerede i dag. Men langt fra alle.

EU kom allerede i 2011 med et utkast til et system som er kalt Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS), og har siden jobbet med den endelige loven som har vært klar en stund nå. Den sier at bilen fra 0 til 20 km/t i timen skal lage lyd, og AVAS blir introdusert i september 2019 og da også i USA.

Så bilprodusentene har fortsatt litt tid på seg for å løse lydfloken, men ikke alle akter å vente så lenge.

Jaguar har altså en ny elbil på gang, I-Pace.

Annonse

Den har en oppgitt rekkevidde på 470 kilometer (som er omdiskutert) via et 90 kWh batteri, og gjør 0-100 km/t på 4,8 sekunder. Ved hurtiglading med 100 kW skal den lades fra 0 til 80 prosent på 40 minutter, og 15 minutters lading skal gi 100 kilometers rekkevidde.

Britene har selvsagt puttet my teknologi inn i den kommende elbilen, som opprinnelig hadde en startpris på rett under 600.000 kroner. Nå er den imidlertid justert, og utsalgspris for den billigste versjonen er nå oppgitt til 649.900 kroner ‒ en ganske solid økning der altså.

Av teknologi finner vi også noe som de strengt tatt ikke måtte, nemlig AVAS-systemet.

Nye I-Pace lager altså lyd når den kjører i 20 km/t eller saktere.

Og hva skal vi nå si om lyden?

Tja, for det første er det selvsagt uvant å se en bil lage en lyd som ikke ligner på motorstøy, så det blir umiddelbart noe merkelig.

Den høres nesten ut som et romskip fra Hollywood, og vi tenker ganske raskt space når vi hører den spesielle lyden. Men det er kanskje bare oss.

I videoen under intervjuer Jaguar personer som er avhengig av at bilene lager lyd, og du får også høre durelyden som Jaguar har landet på samt ryggelyden.

Her har du lyden av stillhet:

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Kanskje kan du ønske deg en slik til julegave neste år? (Alle foto: Honda)

Her er ATV som måker snøen for deg

Honda utvikler en selvkjørende ATV som blant annet kan rydde snøen for deg. Se video. …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *