- Annonse -
HjemNyheterHistorisk ‒ kun den andre rene BMW M-modellen

Historisk ‒ kun den andre rene BMW M-modellen

BMW M sjokkerte en hel bilverden med M1 som kom i 1978. Nå, 44 år senere, kommer de med sin andre rene M-modell ‒ SUV-modellen BMW XM.

Det kommer ikke akkurat som et sjokk at BMW M gir ekstra gass i 2022, for dette er året de runder den store milepælen på 50 år. Og de har allerede feiret med nye modeller som BMW M4 CSL og BMW M3 Touring, og de har også på gang en ny BMW M2.

- Annonse -

Og så har vi altså en helt ekte og ny M-modell ‒ som på en måte blir en arvtaker av sportsbilen M1.

Denne ble vist fram allerede i fjor, så dette har absolutt ikke vært et hemmelig prosjekt fra M-gjengen. Men nå har den tatt ytterligere steg mot produksjon, og BMW løfter naturligvis enda mer på sløret.

‒ BMW er ikke fremmed for å våge å provosere. Selskapets historie er full av eksempler som viser at selskapet går sine egne veier med enkelte modeller. Helt nye BMW XM er et tydelig eksempel på nettopp det. Dette er ikke en bil for alle, men det er neppe meningen heller, sier Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør hos BMW Group Norge.

– De største markedene vil være USA, Kina og Midtøsten, hvor mange kunder verdsetter det ekstroverte luksuriøse fremfor det tradisjonelle, legger han til.

- Annonse -

Mye har selvsagt skjedd siden M1 kom i 1978, så XM kan skilte med en lang rekke «første» når det kommer til de rene M-modellene fra BMW. Men det som kanskje skiller den mest fra den originale bilen, foruten at dette er en SUV og selvsagt proppet med nye løsninger og teknologier, er at drivverket nå er delvis elektrisk.

BMW M har nemlig puttet inn to motorer, en 4.4-liters V8 bensinmotor med 489 hk samt en elektrisk motor med 197 hk. Totalt byr systemet på 653 hk og 800 Nm dreiemoment, og den store bilen fyker opp til 100 km/t på 4,3 sekunder.

En annen M-nyhet er at de 6-kantede doble eksosenderørene nå er plassert over hverandre, og bør i kjent M-stil sørge for et ganske så røft lydbilde om gasspedalen trykkes ned og ikke elmodusen er valgt. BMW XM byr dog også spesielle lydbilder i ren elektrisk modus.

For dette er altså den første ladehybriden fra BMW M, og bilen er utstyrt med et ganske stort batteri på 25,7 kWh netto som tar den elektriske rekkevidden til over 80 kilometer ‒ mellom 82 og 88 kilometer, melder tyskerne.

- Annonse -

Så dette er ganske så oppsiktsvekkende en ganske så miljøsnill SUV i hverdagen.

Selvsagt er også firehjulsdriftssystem M xDrive på plass, og en ny kjøremodus finner også veien til XM. I 4WD Sport-modus prioriteres driften på bakhjulene, men det er også mulig å velge en ny 4WD Sand-modus som bør takle de aller fleste myke overflater. I tillegg er M Sport-differensialen på bakakselen helt variabel.

BMW Norge melder at sofistikerte chassissystemer skal åpne for et bredt spekter av kjøreglede, fra erketypisk M-dynamikk til kjørekomfort over snittet for sitt segment.

Dette er en ganske så stor SUV.

BMW XM er 5,11 meter lang, 2,01 meter bred og 1,76 meter høy, og med en akselavstand på hele 3,11 meter bør det også være ganske spandabelt med plass i baksetene samt at den har et bagasjerom på 527 liter. Om seteryggene bak legges ned åpnes det for hele 1.820 liter.

Av utvendige detaljer nevner BMW at frontlyktene er delt opp i to separate enheter, mens nyregrillen som har fått en gullramme har kontinuerlig konturbelysning.

Fra siden nevner tyskerne den tydelige innrammingen under vinduene som et fremtredende element, og bak sier de at de mest iøynefallende detaljene er BMW-logoene som er gravert inn i vinduet og de skulpturelle baklyktene.

Det blir også mulig å få XM med svære 23-tommers hjul.

På innsiden har til og med seteryggene fått varme, og i tillegg til eksklusive materialer har de også gitt taket et spesialdesignet mønster.

Lyden bør også være tilfredsstillende, for XM er nemlig utstyrt med lydsystemet Bowers & Wilkins Diamond Surround som inkluderer 20 høyttalere.

Og ja, det er mulig å få selv en så sportslig SUV som XM med hengerfeste, og bilen kan dra med seg 2.700 kilo.

BMW Norge sier at de vil åpne for bestillinger av sin neste rene M-modell i løpet av kort tid, og at bilen får en global lansering til våren. De har stipulert startprisen til 2,1 millioner kroner forutsett at dagens avgiftssystem ikke endres.

Det kommer også flere utgaver av XM etter hvert, og neste høst skal det etter planen dukke opp en BMW XM «Red Label» som det er verd å se opp for. Dette blir nemlig den sterkeste av samtlige biler M har satt i serieproduksjon, og vi snakker da om 748 hk og dreiemoment på 1.000 Nm.

‒ Vi er selvsagt fullstendig klar over at vi utfordrer både normer og historie med å lansere en bil som BMW XM, sier Tegneby.

‒ Men BMW er i en unik posisjon, med en historisk motorsportarv i den ene lommen og en ny rikholdig, og elektrisk modellportefølje i den andre. Nettopp derfor kan vi tillate oss å by på begge deler. BMW M-festen er heller ikke over med helt nye BMW XM. Vi har flere ess i ermet i tiden fremover, avslutter Tegneby.

Men akkurat nå handler det altså om BMW XM, og her er bilder av historiens andre rene M-modell:

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Dette er en Huracán som trives like godt på grusen som på asfalten. (Fotos: Lamborghini)

Lamborghinis terrengdyr har 610 hk

Etter å ha pirret folket med flere smaksprøver, avslører endelig Lamborghini hva Huracán Sterrato faktisk byr på. Så hvordan maksimaliserer...
Nye BMW M2 har ikke kommet, men det stopper ikke tyskerne fra å vise fram en pimpet utgave. (Fotos: BMW)

BMW pimper opp M2-modellen

Om du ikke er helt fornøyd med en standard M2, viser nå tyskerne fram en utgave pimpet med nye...
Den usedvanlig ville Koenigsegg Jesko er kåret til årets hyperbil av Top Gear. (Foto: Koenigsegg)

Top Gear har valgt sine favoritter

Det handler faktisk ikke bare om superbiler når Top Gear deler ut sine priser for 2022, men disse dominerer...
Julenissen låner mer enn gjerne ut Rudolf og sleden, og det bør også få reinsdyret i toppform til årets største dag, 24. desember. (Fotos: Uber)

Nå kan reinsdyr-slede bestilles fra Uber

Finland har rappet til seg julenissen, så det skulle det nesten bare mangle at det også blir mulig å...
Model Y har fått et forsprang på Volkswagen ID.4 i kampen om å bli årets mest populære nybil. (Fotos: Tesla)

Model Y rykket fra på bestselgerlisten

Teslas klart mest populære bil gjorde et rykk i november som selv Therese Johaug hadde vært stolt av. Kampen om...
Ford Europa viser nå fram nok en ny Ranger-utgave, og denne gang handler det om den mest luksuriøse utgaven noensinne. (Fotos: Ford)

Viser ny toppmodell av Ranger

Det er på vei en ny luksusutgave av kommende Ford Ranger kalt Platinum. For et par uker siden kunne Ford...
Mange fotgjengere omkom i november, så både de myke og harde trafikantene må være ekstra oppmerksomme i den mørke tiden vi er inne i. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)

Antall omkomne skjøt i været

Over tre ganger så mange mistet livet i trafikken i november målt mot samme måned i fjor. Det deprimerende trenden...
Dette er verdens første autonome byferge, og den bygges av tre norske selskap. (Foto: Torghatten)

Norge bygger verdens første selvkjørende byferge

Framtiden er ikke bare utslippsfri ‒ den er også førerløs. Og ja, det inkluderer det våte elementet, og der...
Mercedes kan åpne verdens aller første parkeringshus som også tillater kommersiell automatisk parkering. (Fotos: Mercedes)

Verdens første selvparkering godkjent

Mercedes, er nær sagt, som vanlig først ute, og denne gang handler det om selvparkerende biler. For drøyt to år...
Opel Astra kommer også som en helelektrisk utgave, og det gjelder både den vanlige kompaktmodellen og stasjonsvognutgaven. (Fotos: Opel)

Astra blir første helelektriske tyske stasjonsvogn

Blitz-merket slår til med to elbilutgaver av Astra, og det inkluderer en helelektrisk stasjonsvogn. Det står skrevet i stein, eller...
Det blir nye avgifter på elbilen, inkludert moms og vektavgift. (Foto: NAF)

Regjeringen klasker to store avgifter på elbilen

Det blir både moms og vektavgift på nye elbiler fra 2023. Bilaktører som NAF og Norsk elbilforening satte sin lit...
Audi viser fram to nye RS-utgaver, og dette er virkelig krutt. (Fotos: Audi)

Tidenes sterkeste Audi RS 6 og RS 7

Oh yeah, enda mer krefter for Audis potente RS 6 Avant og RS 7 Sportback. Hvor skal det ende for...
Norsk vintervær spiser rekkevidde ut av elbilen, og da er det smart å ta et grep før kjøreturen. (Foto: NAF/Motor)

Vær smart og forvarm elbilen

Den kalde tiden er over oss, og for de som kjører elbiler er rådet enkelt ‒ forvarm. Da NAF testet...
En elektrifisering av transporten betyr langt mer enn kun å lade opp elbilene. (Fotos: Volkswagen)

En elektrifisert transport vil sende kraftforbruket til værs

Miljødepartementet har regnet på hva energiforbruket blir om transporten elektrifiseres. Og det korte svaret er: Skyhøyt. I vår kimet alarmklokkene....
Lexus’ aller eldste modell, LS, blir nå enda mer moderne. (Fotos: Lexus)

Lexus’ flaggskip er digitalisert

2023-utgaven av LS-modellen får en haug med nye digitale funksjoner, inkludert mulighet for å fjernstyre avisingen av frontruta. Den aller...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her