Annonse
HjemElbilerHevder Saudi-Arabia vil investere i Tesla

Hevder Saudi-Arabia vil investere i Tesla

Elon Musk skapte bølger da han skrev på Twitter at han ønsket å gjøre Tesla privat, og at han hadde finansiell støtte for dette.

7. august kom grunnleggeren av Tesla med et overraskende utspill om at han ville ta Tesla av børs.

«Jeg vurderer å gjøre Tesla privat på 420 dollar. Finansiering sikret», skrev han.

Det resulterte i at aksjeverdien spratt til værs, og så begynte spekulasjonene om han faktisk hadde finanseringen i orden eller om han kun snakket opp kursen.

Flere gikk også ut og forlangte en forklaring, og om det ikke skjedde mente flere at saken måtte etterforskes. Om Elon Musk ikke har en finansiering i orden risikerer han straff.

Saken fortsetter under Annonsen

Etter en uke med beskyldninger, spekulasjoner og rykter i mediene tar Musk nå bladet fra munnen i en blogg på Tesla.

Musk innleder med å fortelle at han syns det er en god idé å gjøre Tesla privat, noe han foreslo for styret 2. august.

Deretter vurderte han veien videre, og han understreker at han mener det er absolutt nødvendig at store aksjeeiere som har vært med lenge også blir med om Tesla tas av børsen.

«Jeg ville være helt ærlig med aksjeeierne om å gjøre selskapet privat. Men, det ville ikke være riktig av meg å informere de største aksjeeierne og ikke de andre. Så det ble klart for meg at den beste måten var å gjøre mine intensjoner kjent for allmenheten. Og for å gjøre det helt klart, jeg snakker som en mulig budgiver på Tesla», skriver han.

Musk kommer også inn på hvorfor han skrev at finanseringen er ok. Her skriver han at det statlige investeringsfondet til Saudi-Arabia har tatt kontakt med han flere ganger med spørsmål om å gjøre Tesla privat, og Musk skriver at han har møtt de flere ganger siden 2017.

«Åpenbart har fondet nok midler til å de transaksjonene som trengs», skriver Musk.

«Nylig, etter at fondet kjøpte 5 prosent av aksjene gjennom offentlig handel, ba de om et nytt møte. Møtet tok plass 31. juli. På det møtet uttrykte den administrerende direktør skuffelsen over at jeg ikke hadde fulgt opp tidligere samtaler om å gjøre private transaksjoner med dem, og han uttrykte sterk støtte for å finansiere en privat transaksjon for Tesla på dette tidspunktet. Jeg forsto det slik at det ikke var noen flere beslutninger som trengte å tas, og at de ivret for å gå videre», skriver han.

Han understreker at et slikt privat oppkjøp ikke betyr mer gjeld for Tesla, slik som er ganske så vanlig, men at det vil bli gjort med egenkapital.

«Prisen på 420 dollar (per aksje) gjelder kun for de som ikke vil være med over i et privat selskap, og jeg har inntrykk av at 2/3 av aksjeeierne vil være med over i et privat Tesla».

Han avslutter med å fortelle at han nå vil diskutere planene videre med investorer, og at en komité i Tesla-styret sammen med juridisk personell til slutt skal evaluere et eventuelt forslag.

Det saudiarabiske fondet er noe lignende som vårt eget oljefond, men er ikke i nærheten like stort. Ifølge en oversikt på Wikipedia har Norge verdens største investeringsfond som er over 1.000 milliarder dollar, mens fondet til Saudi-Arabia er verdens femte største med om lag den halve verdien.

Også det norske oljefondet er inne i Tesla, og eide ved inngangen av 2018 0,48 prosent av Tesla-aksjene til en verdi av cirka 2 milliarder kroner.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse