Annonse
HjemElbilerHevder Model 3 kan være den sikreste bilen testet

Hevder Model 3 kan være den sikreste bilen testet

Tesla Model 3 har oppnådd 5 stjerner i en amerikansk krasjtest, og Elon Musk hevder at modellen kan være den sikreste som noensinne er testet.

Vi holder oss generelt unna kollisjonstester utført av andre enn Euro NCAP, ettersom testene varierer i krav og biler i Europa som regel har mer sikkerhetsutstyr enn i andre regioner grunnet strenge krav fra EU.

Så Euro NCAP har de de mest utdypende testene, og i år testes det blant annet også mot utsatte medtrafikanter som syklende og gående. Disse må bilene oppdage og bremse opp for ‒ ellers ryker sjansen for 5 stjerner.

Det skal altså litt til å få full pott, noe som selvsagt kommer oss alle til gode.

Saken fortsetter under Annonsen

Så Europa er den klart strengeste regionen, og i USA tester de for eksempel kun selve bilen (front, side og rull). De gjennomfører altså en langt enklere test, noe som også vises på resultatene. Faktisk har godt over 200 modeller fått 5 stjerner ‒ og da snakker vi kun om 2018-modeller!

Så at Tesla Model 3 RWD innkasserer 5 stjerner hos NHTSA (amerikanske testmyndigheter) kommer ikke som en overraskelse. Dette er den 31. Tesla-modellen som er testet av NHTSA, og samtlige har fått 5 stjerner.

Den første var en Model S RWD tilbake i 2013, og den ferskeste er altså Model 3 RWD 2018-modell som akkurat er testet.

Samtlige biler har fått full pott i alle de tre hovedkategoriene, og er altså solide biler i amerikansk målestokk.

Elon Musk rykket kjapt ut etter at det ble klart at Model 3 hadde fått full score, og la ut denne meldingen:

Han mener altså at Model 3 kan være den mest sikreste bilen som noensinne er testet, og til hans forsvar skal det nevnes at Model 3 oppnådde 5 stjerner i samtlige kategorier ‒ totalt 11 x 5 stjerner. Det er 3 hovedgrupper, og 8 underkategorier.

Her hjemme har Euro NCAP faktisk kun testet en eneste Tesla, en Model S 2014-modell. Så de henger voldsomt etter akkurat på Tesla (kanskje de står på venteliste?).

Bilen den gang ble belønnet med toppscoren 5 stjerner, og var altså en svært sikker bil. Men den var langt fra den sikreste det året. Faktisk var det 17 modeller som scoret bedre, og selv ikke i «alternativ drivstoff»-klassen var den best. Den tittelen stakk Lexus NX av med den gang.

Årets Euro NCAP har altså tøffere tester enn noensinne, og den aller første modellen som gikk gjennom de nye testene introdusert i år var faktisk en elbil. Den æren tilfalt nemlig 2. generasjon av Nissan Leaf, og den svarte med flotte 5 stjerner.

Totalt har Euro NCAP testet 7 modeller så langt i år, hvor 5 har fått 5 stjerner. Det gjelder altså Leaf, Volvo XC40, Ford Focus, Audi A6 og Volkswagen Touareg. Ford Tourneo Connect fikk 4 stjerner, mens Suzuki Jimny ble belønnet med 3 stjerner.

Det testes altså biler i alle regionene, og de to seneste bilene som er testet er Hyundai Accent og Ford Ka for det latinske markedet.

Accent selges der utrolig nok uten kollisjonsputer, og det gikk som det måtte ‒ 0 stjerner og en skikkelig stjernesmell.

Ka, som i 2017 fikk 0 stjerner i tilsvarende test i Latin NCAP, hadde utbedret de verste tingene og ble belønnet med 3 stjerner i testen som ble offentliggjort torsdag.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse