Annonse
Hjem Nyheter Her er den første plug-in hybrid fra Subaru

Her er den første plug-in hybrid fra Subaru

Subaru sliter med nye og tøffere utslippskrav, og trenger nye modeller som er snillere mot forbruket. Og en kommer nå.

Det er nye tider i horisonten, og for bilprodusentene betyr det tøffere krav rundt utslipp ‒ spesielt for dieselbilene. For mange produsenter har oppgitt svært så urealistiske utslippstall rundt slike biler, og blant de som har fått nok er EU. De akter å stramme dieselskruen betraktelig de kommende årene, og andre regioner følger etter.

Dette betyr at bilprodusentene tvinges til å komme med mer klimavennlige løsninger, ellers vanker det kjempebøter. Og resultatet ser vi klart og tydelig.

Dieselmotorene fases ut i stor stil, og det jobbes iherdig med nye løsninger som inkluderer elektrisk drift og mindre utslipp ‒ som rene elbiler eller hybrider som er ganske så mye snillere mot forbruket.

Subaru er en av de som har vært litt på hælene, og som ikke helt har klart å omstille seg de nye tidene. Men noe er på gang der også.

Saken fortsetter under Annonsen

Den japanske produsenten er litt som svenske Saab en gang i tiden var; de er involvert i både biler og fly. De definerer da også forretningsområdet som «jorden, himmelen og naturen», og et slikt slagord forplikter naturligvis.

«Subaru har som mål å utvikle og levere produkter som møter samfunnsbehov og bidrar til miljøet gjennom avanserte teknologier», heter det fra produsenten.

Ok, så da er det på tide å levere også.

Og det gjør Subaru nå.

For til Los Angeles Auto Show tar de med seg sin aller første plug-in hybrid, en SUV kalt Crosstrek i USA og XV i Europa. Dette var også modellen som ble Subarus aller første hybrid da den kom i 2013.

Dette er en bensinhybrid som kombinerer en 2,0-liters boxermotor og et 8,8 kWh batterisystem med en elektrisk rekkevidde på 27 kilometer. Totalt skal pakken levere 137 hestekrefter, og det skal være mulig å kjøre på strøm opp til 105 km/t.

De som følger godt med vet at Toyota eier 17 prosent av Subaru, noe som blant annet har resultert i tvillingbilene Toyota 86 og Subaru BRZ tidligere.

Så ikke overraskende har Subaru fått sitt hybridsystem til Crosstrek fra Toyota, nærmere bestemt fra plug-in-varianten av hybridenes mor Prius kalt Prius Prime.

Crosstrek Hybrid er utstyrt med to elmotorer, og er dermed en firehjulsdrevet crossover bygget på den nye Subaru Global Platform som er designet for elektriske drivverk. Ellers har Subaru puttet inn det de har av utstyr og teknologi, så den kommende modellen er moderne på flere områder enn kun drivverk.

Om denne kommer til Europa som XV Hybrid er foreløpig uklart, men det spørs om Subaru har råd til å la denne kun bli i Nord-Amerika med strengere utslippsregler på trappene i EU. Men den opprinnelige planen er å lage denne kun for USA.

Nå som Subaru har tatt steget ut i hybridriket er det neste skrittet elbiler. Og der er også vennen Toyota klar til hjelpe.

I fjor dannet nemlig Toyota, Mazda og deleselskapet Denso et foretak kalt EV Common Architecture Spirit, og siden har også Subaru, Suzuki, Daihatsu og Hino (lager varebiler og lastebiler) gått inn i selskapet som skal utvikle elbilteknologi.

Både Toyota, Subaru, Mazda og Suzuki er blant de som har kommet kortest i utviklingen av elbiler av de store produsentene, så de har litt av en jobb å gjøre framover.

For Subarus del er den første elbilen ventet en gang før 2023, men eksakt hva det blir og når det skjer er ikke klart.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,818FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker