Hjem / Nyheter / Her er de nye reglene for EU-kontroll
Det blir forandringer rundt EU-kontroll. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)
Det blir forandringer rundt EU-kontroll. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)

Her er de nye reglene for EU-kontroll

Til neste år innføres det nye regler for EU-kontroll, og det er et par viktige endringer som vil forenkle periodekontrollen for bileiere.

Det er en ting å huske på før nye regler og rutiner innføres for EU-kontrollen 8. februar 2019. Nemlig at dagens system hvor det siste sifferet i bilskiltet bestemmer når bilen skal inn vil gjelde til neste kontroll er gjennomført.

Annonse

Så skal bilen din inn til EU-kontroll for eksempel neste august så gjelder det fortsatt. Men når den kontrollen er gjennomført slår de nye reglene inn for den bilen, og du vil få en ny frist basert på når den siste kontrollen ble gjennomført.

‒ Det som blir nytt er at du nå kan gjennomføre EU-kontrollen når du vil, så lenge kjøretøyet er godkjent innen kontrollfristen. Kontrollfristen er endelig. Etter 8. februar 2019 er det dato for førstegangs registrering som danner utgangspunktet for fristen. Kjøretøyeeiere får også større fleksibilitet ved at de kan gjennomføre kontrollen når det passer for dem, forklarer avdelingsdirektør Henning Harsem i Statens vegvesen.

Det gjennomføres over 2 millioner EU-kontroller i Norge, og cirka hver tredje er etterkontroller. Tidligere sendte Statens vegvesen et purrebrev når kontrollfristen var utløpt, og dette gjøres nå om.

‒ Nå vil alle få tilsendt et påminnelsesbrev to måneder før den endelige kontrollfristen. Selv om du kan gjennomføre kontrollen når du vil, får du aldri mer enn to måneder på å utbedre eventuelle feil, forklarer Vegvesenet.

Så det betyr altså at om bilen ikke blir godkjent ved EU-kontrollen, vil du få to måneder på å utbedre feilene, men likevel ikke lengre frist enn du opprinnelig hadde. Det er altså ikke mulig å «lure» til seg mer tid.

Annonse

‒ Derfor er det viktig at du beregner nok tid til både kontroll og eventuell etterkontroll. Fristen er endelig. Overholder du ikke fristen for godkjent EU-kontroll kan kjøretøyet bli avskiltet hvis du møter Vegvesenet, Politiet eller Tolletaten langs veien, heter det fra Statens vegvesen.

‒ Det er lurt å sjekke når du har kontrollfrist, slik at du er godt forberedt og setter av nok tid til eventuelle reparasjoner og etterkontroll, oppfordrer Henning Harsem.

Hyppigheten rundt EU-kontrollen blir ikke endret, noe som betyr at nye personbiler skal kontrolleres første gang etter fire år, og deretter annethvert år. Kjøretøy over 7.500 kilo skal fortsatt inn hvert år.

Vet du ikke fristen, så er dette ganske så enkelt å sjekke opp.

Fristen for ditt kjøretøy finner du på vegvesen.no/eukontroll, i mobil-appen «Bil og henger» samt på kontrollseddelen du fikk utlevert ved forrige EU-kontroll.

Følg bil24 på Facebook

 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

Her prøver Audi e-tron seg på et heng som er på 85 prosent. (Alle foto: Audi)

Her kjører Audis elbil opp verdens tøffeste utforbakke

Å kjøre ned verdens villeste utforløype er en utfordring i seg selv. Hva med å …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *