Annonse
HjemForbrukerSå raskt blir en moderne bil stjålet

Så raskt blir en moderne bil stjålet

Det tar kun sekunder fra de kriminelle kommer til stedet til de kjører av gårde med den stjålne bilen. Hvordan er det mulig?

Det er politiet i Vest-Midlands i England som har sluppet en overvåkningsvideo som viser hvordan en nøkkelfri bil blir stjålet 25. september i år.

Og det er foruroligende bilder vi ser helt øverst. For dette er nesten for enkelt.

Videoen viser at en bil ankommer et rekkehus på natten, og to personer med hvert sitt utstyr stiger ut. Den ene går så inntil boligen med utstyr som kan kopiere slike nøkkelfrie brikker som sender signaler til bilen, mens den andre personen står med utstyr som utgir seg som en slik nøkkelfri brikke ved siden av bilen.

Utstyret finner raskt den nøkkelfrie brikken inne i leiligheten, og kopiere den. Deretter sendes koden videre til utstyret til personen som står ved bilen.

Saken fortsetter under Annonsen

Uten problemer, og på få sekunder, får de kopierte brikken som ligger inne i boligen, og dermed er jobben gjort.

Det er bare å åpne dørene, starte bilen og kjøre av gårde.

Hele videosekvensen er på ett minutt og 26 sekunder, mens selve operasjonen kun tar sekunder.

Mange av dagens nye biler er nøkkelfrie. Det vil si at man har en brikke, og med denne trenger man kun å være nær bilen for å åpne dørene og starte bilen. Denne nøkkelfri brikken må ikke forveksles med standard fjernstyrt nøkkel, som er noe helt annet.

Kriminelle kan dermed utnytte eventuelle svakheter i systemene, og deretter «kopiere» den nøkkelfrie brikken. Bilen skjønner selvsagt ikke forskjellen. Og da går det som vi på videoen.

‒ Nøkkelfri adgang kan være bekvemmelighet for sjåfører, men kan også i noen situasjoner bli utnyttet av kriminelle. Bekymrede førere bør kontakte forhandlerne for informasjon og veiledning, sier Richard Billyeald i sikkerhetsfirmaet Thatcham Research.

Enda verre er det om bilene blir hacket mens de kjører, spesielt om noen år når de blir selvkjørende. Masse ny teknologi åpner også opp for nye metoder til å overta kontrollen på biler på.

Dette er en stor bekymring, men også noe samtlige bilprodusenter tar veldig seriøst. Så det jobbes intens med å finne 100 prosent sikre løsninger.

Noen trenger åpenbart først å løse krypteringene rundt de nøkkelfrie brikkene. For som videoen viser, dette var rett og slett skremmende enkelt.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse