Annonse
Hjem Nyheter Her avslører Mona Lisa «alt»

Her avslører Mona Lisa «alt»

Nå snakker vi. BMW har ansatt Mona Lisa som en person assistent, og hun avslører (nesten) alt. Se video!

Verdens mest kjente maleri er omgitt av mystikk. Hvem er egentlig Mona Lisa, er det virkelig et smil vi ser, hva i all verden er det hun tenker på og er hun kanskje syk? Spørsmålene er nærmest uendelige, og det er jo heller ikke slik at vi bare kan spørre henne. Eller?

Akkurat nå foregår Paris Motor Show, eller la oss bruke den offisielle benevnelsen som er det ganske så mye mer swung over. Mondial de l’Automobile.

Alle de seriøse og store bilprodusentene har selvsagt funnet veien til kjærlighetshovedstaden, hvor de kappes om å vise nye modeller og ny teknologi. Det gjelder i høyeste grad også BMW, som har en rekke nyheter på gang. Det inkluderer ikke kun biler som den nye BMW 3-serien, men også ny teknologi.

En ting de har jobbet mye med er en ny taleassistent kalt «Intelligent Personal Assistant» (IPA). Dette er en løsning i samme gate som Mercedes har med sin MBUX, en intelligent sak som takler talekommandoer via kunstig intelligens (AI). BMW sin løsning er også av den intelligente sorten, og skal i framtiden snakke til deg nesten som en medpassasjer eller en co-pilot.

Saken fortsetter under Annonsen

BMW har selvsagt lyst til å vise IPA til de amorøse folkene i Paris, og har kommet opp med en spesiell løsning.

De har nemlig vekket Mona Lisa til live, og for første gang synger hun ut om alle hemmelighetene hun tok med seg i graven. Det er bare å fyre løs, for hun svarer velvillig på spørsmålene.

Men det er ikke alle svarene som er like seriøse, og du kan jo selv sjekke det ut:

Tyskerne har altså satt opp en 10 meter høy og 7,5 bred stor digital versjon av maleriet, plassert en mikrofon på torget på Centre Georges-Pompidou, og latt IPA svare på spørsmålene. Dette må vel være verdens tyngste versjon av den berømte maleriet, for den totale vekten lander ikke på mindre enn 36 tonn.

Ved å bruke ansiktsgjenkjenning har datamagikerne klart å få henne til å bevege ansiktet når hun snakker, for øvrig på flytende engelsk, tysk og fransk, og hun beveger også hendene. Som vi ser av videoen over har hun blant annet lært seg å forme tegnet på et hjerte ‒ sikkert mye brukt i Paris.

BMW-eierne får altså sin egen Mona Lisa som en digital passasjer allerede i 2019. Allerede i mars blir taleassistenten en del av Live Cockpit Professional i utvalgte modeller, og lanseres til å begynne med på 23 språk og kan bestilles med den nye generasjonen BMW 3-serie. Også nye BMW X5, BMW Z4 og BMW 8-serie får tilgang til selv å installere fullversjonen av IPA.

Det er uante muligheter som åpner seg med AI-teknologi. BMW sier at deres assistent for eksempel vil lære seg den perfekte temperaturen på setevarmeren, og den forstår hvor du skal om du ønsker å kjøre hjem.

IPA kan opplyse om hvor langt det er til nærmeste bensinstasjon, forteller hva sangen på radioen heter, eller kan snakke med deg om livets store spørsmål.

«Assistenten har full oversikt over dine favorittinnstillinger, og kan aktivere disse i tråd med hva sjåføren forteller om. Hvis du eksempelvis sier at du er sliten, kan assistenten svare med å endre miljøet i bilen med oppkvikkende lys, musikk og temperatur», heter det fra BMW.

Alle som kjører bil vet jo at den virkelige eksperten sitter i passasjersetet, som gjerne deler sine tanker rundt hvordan du egentlig bør kjøre bilen, hvilken rute du skal ta, hvilken hastighet du skal kjøre i etc. Din digitale følgesvenn er enda et knepp opp, og denne gang virkelig en ekspert. IPA kan nemlig forklare deg hvordan ventilasjonssystemet på bilen fungerer, om oljenivået er som det skal, eller hva de ulike varsellampene indikerer. Så endelig en ekspert som det er ved å høre på (ok, det var litt flåeste meldt).

Det er også mulig å gi taleassistenten tilgang til epost og kalenderavtaler, slik at du kan be om å få lest opp meldingene i innboksen din høyt. Eller om du vil høre på musikk, er du bare et spørsmål unna å lytte til Beethovens syvende symfoni om din menneskelige ekspert begynner å bli litt vel pratsom.

AI er en teknologi som lærer seg etter hvert som den får data å sammenlikne med, og dette løser BMW ved å bruke Open Mobility Cloud. Her samler tyskerne inn brukerdata, og på den måten vil den kunstige intelligensen lære seg nye ting ganske så kjapt.

Men BMW har planer som strekker seg utenfor bilen også. De vil at den personlige assistenten skal følge deg helt hjem, enten via mobiltelefonen eller en smarthøyttaler hjemme. I tillegg skal den bli kompatibel med andre digitale taleassistenter, og integreres med andre digitale økosystemer.

Mange hadde nok også ønsket å ta med seg Mona Lisa hjem. Hva hun eventuelt sier til et slikt spørsmål må nesten de som er i Paris svare på.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,715FansLik
80FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker