Annonse
HjemNyheterHedrer to legender med disse bilene

Hedrer to legender med disse bilene

Lotus lever fortsatt i beste velgående, og hedrer nå to legendariske racingførere med spesialmodeller.

Om du er gammel nok husker du en bil som tok pusten fra de fleste tilbake i 1975, nemlig en hvit Lotus Esprit.

Bilen var i seg selv et smykke, men når den også ble rattet av selveste James Bond og kunne kjøre under vann ble det hele van(n)vittig. Vi snakker altså om den ultimate agentbilen.

Saken fortsetter under Annonsen

Modellen har for lengst trukket inn årene, mens agent 007 nå har lagt sin elsk på Aston Martin.

Men det betyr ikke at Lotus også har forsvunnet ned i det mørke dypet. Nei, den britiske sportsbilprodusenten befinner seg i høyest grad fortsatt på landjorda, og de er nå eid av Geely, Volvos kinesiske eiere.

Lotus produserer for tiden modellene Elise, Exige og Evora, i tillegg til at det popper opp spesialmodeller med ujevne mellomrom.

Og to slike har de på gang nå, begge basert på modellen Exige Cup 430 og som er ultraeksklusive. De lager nemlig kun disse to eksemplarene.

Her er Exige Type 49:

Spesialmodellene kommer som en slags feiring av at Lotus runder 70 år i år, men de representerer også to milepæler i motorsporthistorien.

Exige Type 49 hyller britiske Graham Hill, som ble verdensmester i formel 1 og sørget på samme tid at Lotus tok fabrikk-tittelen i 1968. Bilen han kjørte var en Lotus Type 49 med en Cosworth DFV-motor.

Exige Type 79 er en hyllest til amerikanske Mario Andretti, som tok sin eneste formel 1-tittel i 1978. Også den gang gikk Lotus til topps i lagmesterskapet. Andretti kjørte for 40 år siden som spesialmodellen antyder en Lotus Type 79.

Her er den:

Lotus er en av de store innen formel 1, og på 475 løp har Lotus-biler vunnet 79 ganger og bokført 7 VM-titler. Den lille sportsbilprodusenten har i tillegg konkurrert i både rally, Le Mans og Indy så vel som diverse andre motorsportgrener.

De har altså litt av en arv å ta vare på.

Og det skal ikke stå på spesialmodellene.

Lotus sier at begge satte nye rekorder for gatelovlige biler rundt testbanen Hethel, og de vil nå vise resten av verden hva bilene kan. De tar nemlig med seg begge modellene til Goodwood Festival of Speed, hvor Exige 49 skal delta i et bakkeløp.

Begge bilene er utstyrt med en motor på 430 hestekrefter og et dreiemoment på 440 Nm, og 0-100 km/t går unna på 3,3 sekunder og med en toppfart på 290 km/t.

Bilene veier kun 1.056 kilo, og får dermed en kraft-til-vekt-ratio på 407 hestekrefter per tonn.

Også rent aerodynamisk er de noen skikkelige racere, og med et marktrykk på 220 kilo tar de svingene som en lek.

Selv James Bond hadde nikket anerkjennende til alt dette.

Men hvor ble det egentlig av bilen som også kunne kjøre under vann?

Den ble faktisk kjøpt av Elon Musk under en auksjon i 2013. Jepp, mannen bak Tesla og SpaceX. Han som liker å ta seg vann over hodet, og som like godt sendte en Tesla ut i rommet sånn bare på trass.

Så den legendariske hvite Lotusen fant seg helt klart en passende eier.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse