Hjem / Nyheter / Gratulerer med dagen, Land Rover!
Land Rover fyller 70 år i dag. (Alle foto: Land Rover)
Land Rover fyller 70 år i dag. (Alle foto: Land Rover)

Gratulerer med dagen, Land Rover!

Gode, gamle Land Rover. Sliteren runder i dag den respekterte alderen av 70 år.

Hele eventyret rundt Land Rover startet etter 2. verdenskrig, og de to mesterhjernene var brødrene Maurice og Spencer Wilks. De jobbet begge hos Rover, men hadde som så mange andre også et lite gårdsbruk å ta vare på.

Annonse

Maurice brukte en Willys Jeep til jobben, men da Spencer var på besøk ble idéen om en firehjulstrekker som passet til slikt arbeid født. Navnet kom også kjapt, Land Rover ‒ «land vandrer».

Den ikoniske formen, ganske sikkert inspirert av Jeep, ble tegnet i sanden av Maurice, og dermed var de i gang.

Sommeren 1947 hadde de en prototype klar basert på et chassis fra Jeep, og i september samme år sa Rover ja til å produsere 50 testmodeller av terrengbilen. Og vi vet jo hvordan det gikk.

Den aller første Land Rover debuterte på Amsterdam Motor Show 30. april 1948, på dagen 70 år siden når dette skrives.

Faktisk har Land Rover klart å spore opp en av de tre bilene som var på plass i Amsterdam i 1948, og som er «Serie 1». Det kan du lese mer om i en av lenkene nederst.

Annonse

De har også tjuvstartet feiring, ved blant annet å få en snøkunstner til å tråkke opp konturene av modellen Defender på fjellsiden 2.700 meter opp i Alpene. Les også om den saken nederst.

I mange år etter var Land Rover ensbetydende med modellen fra 1948, men nye tider har for lengst hentet det britiske merket.

Den norske Land Rover-familien består av en rekke 4×4-biler med forskjellig karakteristikk. Land Rover Discovery og Discovery Sport samt fire Range Rover-modeller ‒ den originale, Evoque, Sport og Velar. I den siste lenken nederst kan du for øvrig lese mer om verdens vakreste bil, Range Rover Velar.

30. april er altså en viktig dato for Land Rover, og i år er den enda mer spesiell. Produsenten feirer med et stort show hos Land Rover Classic Works i Coventry. På scenen vil alle de som bygger bilene og som kjører dem være representert. Programmet vil være en hyllest til syv tiår av eventyr, nødhjelp og hardt arbeid på tvers av klasser og kulturer.

I tillegg tar de selvsagt med seg noen biler. Den historiske første HUE fra Amsterdam til den aller første 2-dørers Range Roveren. Det blir gjensyn med en lang rekke av spesielle terrengbiler som har hatt hele verden som arbeidsplass gjennom 70 år.

Det blir også mulighet til å stifte bekjentskap med den aller siste bilen fra Land Rover Classics, en eksklusiv V8 Defender Works som bare produseres i 150 eksemplarer.

Og du kan også ta del i feiringen takket være nettet. Det hele strømmes nemlig direkte på www.youtube.com/user/landrover fra klokken 21.

Vi gratulerer Land Rover, og ønsker dem 70 nye år. Minst.

Følg bil24 på Facebook

Sjekk også ut disse:

Abonner på vårt nyhetsbrev

Les også

ID. kommer på veiene i 2020, og er den første av mange elbiler fra Volkswagen. (Foto: VW)

Skal bygge 15 millioner elbiler

Volkswagen gjør om sine planer, og den første bølgen av elbiler skal nå telle hele …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *