Annonse
HjemNyheterGratulerer, kvinner i Saudi-Arabia

Gratulerer, kvinner i Saudi-Arabia

Jaguar døpte like godt 24. juni til verdens kjøredag. Og ikke uten grunn.

For nå har endelig kvinnene i Saudi-Arabia lov til å kjøre bil, noe de som det eneste landet i verden ikke har hatt anledning til tidligere. Kvinnelige førere risikerte rett og slett å bli kastet i fengsel om de ble tatt, og minst 17 kvinner har da også blitt arrestert for å kjøre bil.

Flere av disse er fortsatt fengslet, noe menneskerettighetsorganisasjoner har fordømt.

Men nå har de altså lov til å kjøre om de har sertifikat. Reformen er et ledd i liberaliseringen av kongedømmet, et arbeid som er ledet av kronprins Mohammed bin Salman.

En av de som feiret litt ekstra var Aseel Al Hamad, noe sjeldent som en kvinnelig racerfører fra Saudi-Arabia. Hun er også det første kvinnelige medlemmet av Saudi-Arabias motorsportforbund.

Saken fortsetter under Annonsen

Søndag fikk Aseel endelig kjøre en runde på en av Saudi-Arabias racerbaner.

‒ Etter å ha elsket biler siden jeg var liten, er dette ganske følelsesladet for meg. Dette er den beste kjøreturen i hele mitt liv, sa hun etter den aller første kjøreturen.

Jaguar har altså døpt 24. juni til verdens kjøredag, og den datoen representerer altså dagen da hele verden fikk muligheten til å ta lappen.

‒ Det finnes ingen bedre måte å sparke i gang verdens kjøredag enn med en runde på en bane med en Jaguar F-Type. Jeg håper hele verden er med og feirer, sa hun.

Kvinnene har lenge vært undertrykt i kongedømmet, og opphevingen av kjøreforbudet kommer etter at Saudi-Arabia også har løftet forbudet for kvinner mot å gå på kino og å være sammen med menn på konserter.

Det er også et økonomisk motiv bak opphevingen av kjøreforbudet. Kongedømmet har slitt med fallende inntekter grunn oljeprisen, og Bloomberg har estimert at økonomien kan stimuleres med opp mot 728 milliarder kroner innen 2030 nå som også kvinnene kan kjøre.

Mange saudiarabiske kvinner har allerede vært i utlandet og tatt sertifikatet, men det ventes nå lange køer med kvinner hos kjøreskolene i tiden framover. Ifølge PricewaterhouseCoopers kan så mange som 3 millioner kvinner komme til å ta sertifikatet innen 2020.

Vi gratulerer Aseel og alle de andre kvinnene med dagen, og ønsker dem lykke til i den videre kampen mot likestilling.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse