Annonse
Hjem Nyheter Fred og kjærlighet ‒ og en buss

Fred og kjærlighet ‒ og en buss

Du trodde kanskje «flower power» var noen greier som gikk over i 1969? Så feil kan du ta.

I 1969 skjedde det noen som vil bli husket i generasjoner. USA var i endring, og den yngre generasjonen var svært så lei den unødvendige krigen som herjet i Vietnam. Make love, not war, var gjennomgangsmelodien blant de unge.

Det hele toppet seg med en 3-dagers gedigen festival i Woodstock. Der skulle det handle om fred, kjærlighet og musikk ‒ blandet med litt syre.

Hele 400.000 mennesker fant veien til Woodstock, inkludert en rekke av datidens superband som var mer eller mindre like påvirket som publikum.

Det hele var en gedigen flower power-happening, og alle sang «kumbaya, my lord» og spredde nestekjærlighet mens de rullet rundt i gjørma.

Saken fortsetter under Annonsen

Midt i dette kaoset ble en varebil litt av et symbol på den kulturelle endringen USA sto i.

Nemlig en svært så spesiell malt Volkswagen Type 2.

Mannen bak et lite og ukjent rockeband ville nemlig at hans 1963-modell skulle bli en «magisk buss», og fikk artisten Bob Hieronimus til å male bandbilen i skikkelig flower power-farger i 1968.

Dette bandet ville også få med seg dette Woodstock alle snakket om året etter.

Så de hoppet i bilen og satte kurs, og da de ankom Woodstock klarte de å overbevise vaktene om at bilen faktisk skulle delta på en kunstutstilling inne på selve festival-området.

Dermed fikk de lov til å kjøre inn, og resten er historie som det som fint heter.

Bilen som ble kjent som «Light Bus» ble fotografert av nyhetsbyrået AP, og havnet dermed i aviser verden over. Ja, bilder av bussen havnet endog i musikkmagasinet «Rolling Stones», og den ble til og med nevnt i albumet som ble gitt ut etter festivalen.

Så bilen med de psykedeliske fargene ble et av de fremste symbolene på det som skjedde de tre lykkelige augustdagene i Woodstock.

Altså det med fred og kjærlighet.

Og slike ting dør heldigvis ikke.

Bob Hieronimus, altså mannen bak den originale varebilen, har nemlig kastet rekonstruert kunstverket, og sist helg avduket han mesterverket.

Bakgrunnen er selvsagt at det er 50 år siden Woodstock i august, og sammen med filmskaper John Wesley Chisholm ville de sette den gamle lysbussen i stand til det store jubileet.

Prosjektet startet for tre år siden, men problemet var at de ikke klarte å finne den originale bussen.

Etter seks måneders jakt ga de opp, og bestemte seg heller for å lage en kopi.

Og den er altså endelig avduket.

‒ Denne bussen handler virkelig om at vi er et folk på en planet, sier Hieronimus.

‒ På alle sidene av bussen er det en historie ‒ mange historier ‒ og alle disse peker mot forening, å jobbe samme mot en høyere bevissthet, noe som «Light» handler om.

Og nå kan altså neste generasjon ta del i hvordan dette symbolet av en Volkswagen-bil faktisk ser ut, og vi skjønner jo hvorfor denne skapte oppsikt. Selv uten syre.

Her er flere bilder:

Følg bil24 på Facebook

Les også:

En elbil for 16-åringer

Ami One Concept er en elektrisk mopedbil med toppfart på 45 km/t. (Alle foto: Citroën)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,817FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker