Annonse
Hjem Nyheter Forventer billigere bompasseringer

Forventer billigere bompasseringer

Vi skrev allerede i september at bompengetaksten utenfor byene skal senkes neste år, og nå forventer samferdselsdepartementet at nettopp det skjer.

Allerede i 2016 ble det vedtatt å bevilge et årlig tilskudd på 503 millioner kroner til bompengeprosjektene utenfor byene fra og med 2017.

I alt hadde 43 prosjekter mulighet til å søke om støtte, og 40 søkte. Av disse får rett i underkant av 30 bomprosjekter tilskudd i den første runden, mens resten mest sannsynlig får tilskudd senere.

Nå er det altså klart for den første utbetalingen, og gjelden til bomprosjektene blir dermed redusert med en halv milliard kroner.

Midlene skal ifølge samferdselsdepartementet blant annet brukes til å motivere bompengeselskapene til å legge om til et forenklet takst- og rabattsystem og å slutte seg til de nye regionale bompengeselskapene.

Saken fortsetter under Annonsen

De forventer seg en reduksjon for gjennomsnittstakstene på 10 prosent.

‒ Økte bevilgninger til vedtatte veiprosjekt samt en bompengereform for å redusere driftskostnader, bidrar til å redusere bompengebelastningen for bilistene, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Tilskuddsordningen omfatter også prosjekter som ikke har startet innkreving enda, og dermed vil 165 millioner være ubrukt etter ordinær tildeling. Det resterende beløpet blir fordelt på de prosjektene som får innvilget tilskudd i år.

Statens vegvesen sier at de skal sette ned bomtakstene så raskt som mulig.

‒ Vi forventer at vi kan sette ned takstene i flesteparten av de prosjektene som har fått tilskudd i 2017 allerede i løpet av første kvartal neste år. Det vil bli informert om dette i god tid før endringene trer i kraft, sier Konstantin Stensbak-Friesen i Seksjon for Bompengefinansiering i Vegdirektoratet.

Men de rundt byene kan trygt sette champagnen tilbake i kjøleren. Tilskuddet omfatter nemlig riksveiprosjekter, og dermed faller byene utenom de 43 selskapene.

Det er faktisk omvendt i de store byene. Der blir det bare dyrere å passere bommene for hvert år. Og ikke nok med det. Byene lukkes stadig med flere bommer, noe som har skjedd eller kommer til å skje i blant annet Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Og bare så det er sagt. Det er 13 nye bomprosjekter planlagt i tiden framover, og trist nok forsvinner det ingen bomringer i 2018. Vi må til 2019 for å finne det neste bomprosjektet som blir ferdigfinansiert.

Men det blir iallfall billigere å passere i rundt 30 bomringer til neste år.

Følg bil24.no på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,613FansLik
72FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker