Annonse
Hjem Nyheter Forlanger rør i alle nye veier

Forlanger rør i alle nye veier

Framtiden er tilkoblet, og framtidige veiprosjekter skal nå legge til rette for fiberkabler.

Statens vegvesen er allerede involvert i prosjekter hvor ny teknologien skal utprøves. På en strekning langs Nordlys-korridoren i Troms bygges det ny vei hvor det både legges kabler under selve veibanen og i grøftekanten, og målet er å teste ut teknologi med blant annet fiberkabler.

Dette er et prosjekt mellom Norge, Finland og Sverige, og på den nasjonale teststrekningen skal Statens vegvesen utvikle og teste et intelligent transportsystem kalt ITS.

Eksempler på ITS-teknologi er sanntidsinformasjon om vær, føreforhold og trafikkuhell, automatisk skanning av kjøretøyets bremser og varsel om dyr eller andre hinder i veibanen.

ITS-teknologi legger også til rette for selvkjørende kjøretøy, og i framtiden kan vi kanskje oppleve selvkjørende trailere med fiskelaster mellom Skibotn og Kolari i Nord-Finland ‒ en strekning i Nordlys-korridoren.

Saken fortsetter under Annonsen

I tillegg bygges den digitale infrastrukturen stadig ut med for eksempel større fiberkabler til bredbånd, og hva er mer irriterende enn at den akkurat nyasfalterte veien graves opp for at det skal legges noen nye kabler?

Nå må Statens vegvesen og veiutbyggere ta høyde for ny teknologi under alle nye veiprosjekter.

‒ Elektronisk kommunikasjon og bredbånd blir stadig viktigere i vårt samfunn. God digital infrastruktur er etter hvert blitt en forutsetning for velfungerende næringsliv og for god tilgang til informasjon og tjenester for innbyggerne. Ved å legge føringer for at det legges ekstra rør for fiberkabler i alle nye veiprosjekt, slipper vi å grave opp veien etter hvert som den digitale hverdagen utvikler seg, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Det skal altså bli mulig å trekke kabler under veien etter at den er bygd.

‒ Med dette vil det ikke være nødvendig å rive opp veiene for å legge nye kabler for fiber og lignende. Vi må også ruste oss for en framtid med smartere veier. Det vil kreve mye ekom-infrastruktur. Dette legger vi nå til rette for. Samtidig kan man enkelt utvide mulighetene for bedre nett til folk og næringsliv, sier Solvik-Olsen.

De nye bestemmelsene for bygging av vei trådte i kraft tidligere denne uka.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,853FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker